PREVENTIVA ČUVA GLAVU: Vranjanci "dali pedalu" raku uprkos kiši

Дејан Ристић
Dejan Ristić

01. 10. 2022. u 19:59

U GRADSKOM parku u Vranju, po kišnom vremenu, održana je manifestacija ,,Daj pedalu raku”, koja se organizuje u 30 gradova u regionu, u znak podrške ženama obolelim od karcinoma dojke.

ПРЕВЕНТИВА ЧУВА ГЛАВУ: Врањанци дали педалу раку упркос киши

D. Ristić

U ime gradskog rukovodstva obratila se zamenica gradonačelnika Zorica Jović, koja je tom prilikom istakla da je ovo treća godina zaredom kako grad Vranje učestvuje u akciji. 

- Drago mi je da i pored kiše vidim ovoliki broj vas koji ste došli da pružite podršku svima koji se bore protiv karcinoma. Svako od nas je bio u prilici da se na neki način susretne sa ovom opakom bolešću. Zato još jednom ponavljam da preventiva čuva glavu i molim, majke, bake,sestre, ćerke, žene i, naravno, muškarce: nađite vremena i idite na jedan preventivni pregled koji će vam sačuvati glavu. 

Ona je podsetila na projekat angažovanja zdravstvenih radnika u saradnji sa ZC Vranje i Apotekarskom ustanovom, koji je već ušao u petu godinu, i zahvaljujući kojem građani Vranja, ali i okolnih mesta, imaju veću dostupnost zdravstvenim uslugama. Tako ćr već u ponedeljak preko 90 zdravstvenih radnika početi sa radom.  Ona je podsetila i na lik i delo pokojnog dr Vukašina Antića koji je ostavio neizbrisiv trag u borbi protiv raka dojke. 

Na skupu je govorio i dr Saša Đorđević, direktor ZC Vranje, koji je naglasio da je preventiva u borbi protiv svih bolesti najvažnija, a posebno kada je u pitanju kancer dojke.  Ako se pacijent javi na vereme procenat izlečenja je stoprocentni, istakao je dr Đorđević i najavio skoro stavljanje u rad novog mamografa, nakon osam godina van projekta skrininga, tako da će pacijentkinje u Vranju do preventivnih pregleda dolaziti mnogo brže. 

- Nadamo se da ćemo ispuniti očekivanja naših pacijenata, da ćemo pravovremeno pomoći i da ćemo što više pacijenata izlečiti, kao i da ćemo sa novim skrining programom dati veliki doprinos zdravlju - naglasio je on. 

Potom je simboličnom vožnjom bicikla stazama Gradskog parka pružena podrška svim ženama koje se suočavaju sa rakom dojke. U vožnji su učestvovali i mališani iz Škole fudbala "Prestiž".

Manifestaciju ,,Daj pedalu raku 2022” organizuje Ženski centar ,,Milica” iz Vrnjačke Banje, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)