ŠESTORO DECE I MAJKA BEZ STRUJE I VODE: Sedmočlana porodica nadomak Beograda živi u neverovatno teškim uslovima

P. Novović/B. Borisavljević

06. 10. 2022. u 11:24

U NEDOVRŠENOJ kući, bez struje i vode, u selu Velika Krsna kraj Mladenovca živi šestoro dece sa majkom Marijom Živančević!

ШЕСТОРО ДЕЦЕ И МАЈКА БЕЗ СТРУЈЕ И ВОДЕ: Седмочлана породица надомак Београда живи у невероватно тешким условима

Marija Živančević sa decom, Foto Z. Jovanović

Uz plamen sveća, koje "obasjavaju" oguljene zidove, stare i pocepane dušeke na podu, muve koje u rojevima kruže iznad dečjeg kreveca, u nemaštini i uslovima ispod socijalnog minimuma, odrasta šestoro mališana. Pet dečaka i jedna devojčica. Najmlađi, tek došao na svet. Ima samo dva meseca.

I pored izuzetno teške situacije, dočekuju nas sa osmehom, najiskrenijim - dečjim. Oni najmlađi obavili čvrsto ručice oko majke, dok ona u naručju ljulja bebu. Mašu nam i šalju poljupce. Marija nam otkriva da više od dve godine nemaju struju. Nisu imali novca da plate račune, pa im je isključena. Onda su se priključili na divlje, ali ih je komšija prijavio. Električari su je opet isekli.

- Primala sam pomoć od Centra za socijalni rad, ali je istekla. Moram da obnovim zahtev.

Ne smem da podnesem papire, uzeće mi decu. Ne dam ih u dom. Rekli su mi u Centru da moram da nađem neki drugi smeštaj, jer ovde deca ne mogu da žive. Kažu, oni nemaju ništa da mi ponude. Zato i ne podnosim zahtev, neću da mi oduzmu decu - priča nam Marija.

Milanče Stojanović, prvi komšija, Foto Z. Jovanović

Mada u kući žive već 15 godina, nerešeni su imovinski odnosi. Marijin nevenčani suprug preminuo je pre osam meseci a da nije nasledio imanje koje se vodilo na njegovu majku.

Marija je, zbog toga, nemoćna da pokuša da legalizuje struju ili vodu, pa se ova sedmočlana porodica snalazi kako zna i ume. Vodu za kupanje uzimaju iz bunara, a za piće od komšija. Dve sobice greje "smederevac", drvima koje sakupe okolo.

Najstariji sin Aleksandar ima 17 godina i učenik je srednje tehničke škole u Mladenovcu. Školuje se za auto-limara. Težak život ga je naterao da odraste pre svojih vršnjaka. Ide u školu i radi za nadnicu, ne bi li pomogao da se njegovi braća i sestre prehrane. Od njegove nadnice kupuju hranu. Pa, koliko bude. Ne bune se ako neko ostane gladan. Za slatkiše retko ostane novca.

- Alekandar je divno dete i dobar đak, s obzirom na uslove u kojima živi - kaže Dobrica Đurđević, direktor škole.

- Pokrenuli smo akciju da pomognemo njegovoj porodici. Sakupljamo novac, ali može i sve ostalo. Znamo da radi, ali i pored toga ne zaostaje u školi. Razredna kaže da bi bio najbolji učenik ako bi imao bolje uslove života.

Foto Z. Jovanović

Braća Nikola (15) i Nemanja (13) pomažu Aleksandru oko sakupljanja i seče drva. Magdalena (5,5) "zadužena" je za kućne poslove i sa majkom brine o najmlađima Mihajlu (2) i Mladenu.

- Ovo je tuga gledati u kakvim uslovima odrastaju ova deca - kaže Milanče Stojanović, najbliži komšija.

- Donesem im pokoji litar mleka, kad pomuzem krave. I još ponešto ako mogu, jer teško su vremena. Kod mene uzimaju vodu za piće i kupanje. Mališani su divni. Ne prođu a da se ne jave i pitaju kako sam.

I prijatelj porodice Milutin Damjanović ne krije suze dok priča o deci. Kaže da bi bilo kakva pomoć bila dragocena.

Foto Z. Jovanović

APEL DA SE POMOGNE

NA očajne uslove u kojima žive ovi mališani ukazao nam je Živorad Obradović, jedan od komšija. Živeo je dugo godina u inostranstvu, vratio se nedavno i bio šokiran onim što je zatekao.

- Da ovako nešto postoji u srcu Šumadije, ne mogu da verujem - kaže Živorad. - Ovoj deci moramo svi pomoći. Kontaktirao sam već neke velike trgovinske lance da im doniraju krompir, pasulj, luk. Ide zima, oni nemaju struje, a ni drva. Ovo su zlatna dečica, naša budućnost. Strašno je što odrastaju u ovakvim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije