OČI U OČI SA MUMIJOM: "Dani evropske baštine" prilika za upoznavanje sa bogatom istorijom grada

A. Z. K.

25. 09. 2022. u 09:20

DANI evropske baštine uveliko su počeli, a Beograđani će do 15. oktobra biti u prilici da obiđu i posete mnogobrojna čuvena mesta prestonice.

ОЧИ У ОЧИ СА МУМИЈОМ: Дани европске баштине прилика за упознавање са богатом историјом града

Balsamovano telo egipatskog sveštenika Nesmina, Foto Z. Jovanović

Uz stručne vodiče sagledaće kroz novu prizmu bogato nasleđe u glavnom gradu.

"Dani evropske baštine" organizuju se svakog septembra od 2002. godine u Beogradu. Deo su velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije.

Tako će danas, 25. septembra, u Narodnom muzeju ljubiteljima antičke umetnosti biti otkrivene tajne o rimskim kamenim spomenicima koji su sačuvani u Srbiji. Rimske spomenike krase predstave biljaka i životinja, a stručnjaci će posetiocima otkriti koje tajne i simboliku oni nose. U Beogradu se "skriva" i jedna mumija koja je tokom 19. veka doneta iz Egipta.

- Hadži Pavle plemeniti Riđički iz Mokrina kupio je 1888. godine u Luksoru mumiju staroegipatskog sveštenika Nesmina. Osim priče o njemu posetioci će se upoznati i sa drugim predmetima iz egipatske zbirke. Zainteresovani građani ovo predavanje moći će da čuju 1. i 8. oktobra - saopštili su organizatori.

- "Tri zdanja Narodnog muzeja" je šetnja koja će biti organizovana 9. oktobra. Tom prilikom planiran je obilazak Muzeja Vuka i Dositeja, Galerije fresaka i zgrade Narodnog muzeja.

U planu je da prvog dana oktobra ljubitelji sakralne umetnosti posete manastire na području Kosmaja. Za one koji vole floru i faunu, Prirodnjački muzej organizovao je veliki broj programa.

Svoja vrata ove godine širom otvara i Muzej grada Beograda, biće organizovane vođene ture u Muzeju Jovana Cvijića, zbirci ikona Sekulić. Osim tura i obilazaka u centru grada, na skoro svim beogradskim opštinama do 15. oktobra građani će moći da posete mnoga skrivena mesta.

BROŠURA NA SAJTU GRADA

MNOGOBROJNI programi koji su planirani do 15. oktobra sabrani su u brošuri koja se nalazi na zvaničnom sajtu Grada. Na 136 strana Beograđanima su dostupne sve informacije o obilascima koji će biti organizovani u sklopu manifestacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

STAV BEOGRAĐANA: Pitali smo građane šta misle o zabrani pušenja u zatvorenom koju traži ministarka Danica Grujičić (ANKETA)