MALA ŠKOLA PORED "SAVIĆA": Gradu predloženo privremeno rešenje za prijem đaka prvaka u Mirijevu, jer su dve postojeće ustanove tesne

B. Borisavljević

25. 09. 2022. u 11:50

IZGRADNjA "male škole" u dvorištu OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu privremeno bi rešila problem nedovoljno prostora za upis đaka prvaka, koji godinama unazad postoji u ovom delu Zvezdare.

МАЛА ШКОЛА ПОРЕД САВИЋА: Граду предложено привремено решење за пријем ђака првака у Миријеву,  јер су две постојеће установе тесне

Osmoletka ima 73. odeljenja i 2040. učenika, Foto Z. Jovanović

Ova ideja predočena je i nadležnima u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, pa se očekuje i njihov odgovor. Ova obrazovna ustanova je, sa 2.040 učenika i 73 odeljenja, najveća osnovna škola, pod jednim krovom, u prestonici.

Prema rečima Milana Krstića (na slici), direktora škole, s obzirom na to da je površina dvorišta dva hektara, deo prostora bi mogao da se iskoristi za gradnju novog objekta. Mirijevo se, poslednjih godina, ubrzano razvija i doseljava se veliki broj mladih bračnih parova. To je rezultiralo time da dve postojeće osmoletke nisu dovoljne za sve brojnije generacije đaka prvaka koje dolaze.

- Predložili smo da se u dvorištu, gde je sada letnja učionica, izgradi objekat u kome bi bila fiskulturna sala i pet učionica - kaže Krstić.

- To bi nam mnogo olakšalo rad i rasteretilo postojeće kapacitete, jer bi u tim učionicama nastavu imalo deset odeljenja.

Časovi fizičkog održavaju se na nekoliko terena i u balonu, Foto Z. Jovanović

Iz škole će nam, ove školske godine, izaći osam odeljenja osmaka, a dolazi nam 11 odeljenja prvaka. Nemamo gde da ih smestimo. Ako bi nam Grad izašao u susret i prihvatio predlog, problem bi bio privremeno rešen, dok ne počne izgradnja nove škole. Dodatni plus je i što su rešeni imovinsko-pravni odnosi i ispunjeni urbanistički uslovi.

Upravo nerešeni imovinsko-pravni odnosi koče početak izgradnje škole u Mirijevu.

Foto Z. Jovanović

Završen je popis vlasnika parcele na kojoj će nići škola, a na spisku ih je čak 30. Kako su "Novosti" već pisale, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu je sa Sekretarijatom za investicije potpisao sporazum o projektovanju i izgradnji škole u naselju Mirijevo. I Vlada Srbije je ponovo dala saglasnost da je u ovom delu prestonice potrebna još jedna osmoletka. Nova škola bi trebalo da se nalazi u okolini Sedme beogradske gimnazije, u delu naselja koji je Mirijevcima poznat pod imenom "livada".

I stanovnici ovog dela prestonice su više puta upozoravali nadležne na neophodnost izgradnje nove škole, a organizovana je akcija potpisivanja peticije kojoj se pridružio veliki broj javnih ličnosti. Peticija sa 10.000 potpisa je, tada, upućena na adresu Vlade Srbije, Ministarstva prosvete i tehnološkog razvoja, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Zahteve građana podržali su i nadležni u Gradu i u Republici.

Foto Z. Jovanović

SPORTSKI TERENI

U OGROMNOM dvorištu škole "Pavle Savić" đaci imaju sportski kompleks, koji je izgrađen u poslednje dve-tri godine, zahvaljujući sopstvenim sredstvima škole.

- Pored fiskulturne sale, nastavu fizičkog deca imaju i u balonu, kao i na košarkaškom, odbojkaškom i terenu za mali fudbal, koje smo sami sredili na prostoru gde je nekad bio korov - kaže Krstić.

- Trenutno se gradi trim staza, a uskoro i teretana na otvorenom, kao i igralište za decu sa ljuljaškama, klackalicama i gumenom podlogom. U trećoj fazi plan je da uredimo i park. Tereni će biti otvoreni, tako da mogu da koriste i deca iz naselja. Naš bivši đak prosvaljeni košarkaš Bogdan Bogdanović će opremiti košarkaški teren.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK