BORILI SE SRPSKI VITEZOVI: Održan Međunarodni festival "Despotovi dani" u parku kod Palate "Srbija"

A. V. V.

29. 08. 2022. u 08:42

VITEŠKE borbe, gozba iz srednjeg veka, kao i izložba slika i ikona sa tematikom posvećenom borcima iz ovog perioda okupili su veliki broj posetilaca minulog vikenda na festivalu "Despotovi dani".

БОРИЛИ СЕ СРПСКИ  ВИТЕЗОВИ: Одржан Међународни фестивал Деспотови дани у парку код Палате Србија

Foto Privatna arhiva

Međunarodni viteški festival koji su zajedno organizovali Turistička organizacija Beograda i Udruženje SVIBOR u parku kod Palate "Srbija" privukao je pažnju Beograđana, a naročito najmlađih koji su imali priliku da se, uz pomoć starijih, upuste u svoju prvu vitešku bitku.

- Manifestacija se simbolično održava na Veliku Gospojinu jer je utvrđenje prvoprestonog grada Beograda despot Stefan posvetio Presvetoj Bogorodici - ističe za "Novosti" Radivoje Radulović iz Udurženja SVIBOR.

Foto Privatna arhiva

- Ove godine imali smo viteški turnir na kome su pored naših učestvovali i vitezovi iz Mađarske, zatim iz reda Svetog Jovana. Takođe, imali smo i borbe sa različitim vrstama srednjovekovnog oružja, kao i gađanja noževima, sekirama itd.

Foto Privatna arhiva

Pobedu u viteškoj borbi "jedan na jedan" odneo je Strahinja Radulović. Festival se najviše dopao najmlađima koji su pažljivo posmatrali borbe vitezova. Računajući na njihovo interesovanje organizatori su za mališane upriličili i poseban program - školu za male vitezove.

Foto Privatna arhiva

- Deci su najviše uživala u borbama, a dok su nas posmatrali mnogi od njih koji su stajali pored oponašali su kretanja i poteze starijih vitezova - prepričava Radulović. - U okviru školice učili smo ih neke osnovne korake, a baratali su sa mekim oružjem kako se ne bi povredili.

Foto Privatna arhiva

Osim viteških borbi, posetioci su mogli da pogledaju i izložbu slika, ali i da prisustvuju stručnim predavanjima. Takođe, ovom prilikom bila je pripremljena i specijalna gozba sa posebnim jelima, pa su Beograđani i gosti prestonice uživali u ukusima iz srednjeg veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)