KULTURNO BLAGO SU PREKOPALI BAGERIMA: Stalna uzurpacija arheoloških nalazišta zarad novih stambenih kvadrata

Š. M. - J. N. M.

22. 07. 2022. u 09:00

UNIŠTAVANjE arheološkog lokaliteta Usek na Banjici gradnjom nelegalnih stambenih kvadrata od strane bahatih investitora još jednom je pokazalo da graditelji ne haju za slovo zakona.

КУЛТУРНО БЛАГО СУ ПРЕКОПАЛИ БАГЕРИМА: Стална узурпација археолошких налазишта зарад нових стамбених квадрата

Foto N. Skenderija

Izgradnja objekta u Paunovoj ulici čiji su iskopi odneli u nepovrat vredno kulturno blago samo je najsvežiji primer uzurpiranja zaštićenog prostora, što je i u prošlosti bio čest slučaj.

Neka od najpoznatijih arheoloških nalazišta u prestonici su Belo brdo u Vinči, Pionirski park, antički Taurunum, Beli breg, Lugovi, Čaršija Ripanj, Singidunum i drugi. U glavnom gradu i ranije je bilo sličnih primera kao u Useku, a najveći broj nelegalnih objekata na arheološkim nalazištima zidano je osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Na najstarijem lokalitetu Belo brdo u Vinči divlja gradnja uzela je maha još pre 40 godina, pa se sada na tom mestu nalazi dvadesetak bespravnih objekata.

Prostor arheološkog nalazišta i neolitskog naselja gde su 2021. godine na jednoj od parcela krenula sondažna istraživanja, okupiran je kućama, restoranima, usidrenim brodovima, pontonima..

- Najveći deo nelegalnih objekata je još osamdesetih godina eksproprisan, ali uprkos tome ljudi su ostali da žive u njima, pa su ih čak i proširili, izidali vidikovce, postavili pontone - istakla je direktorka Muzeja grada Jelena Medaković. - Nadam se da će vlasnici ipak shvatiti značaj lokaliteta i da će pre intervencije nadležnih ukloniti objekte.

Ni jasno definisan zakon po tom pitanju, pokazuje praksa, ne sprečava bezobzirne investitore da arheološko nasleđe staro i do 7.000 godina razore i trajno eliminišu bogato nasleđe. Gradnja se po nailasku na lokalitet tokom radova odmah mora obustaviti, jer bi svaki dalji rad predstavljao ne samo kršenje građevinske dozvole, već i krivičnog zakonika.

- Tada bi Zavod trebalo da obustavi radove, ali i da prijavi policiji - kaže Adam Crnobrnja iz Srpskog arheološkog društva.

- Ako izvođač nastavi da uništava nasleđe, onda to odlazi pod ingerenciju policije, tužilaštva i sudstva. Prilikom svake gradnje trebalo bi prethodno obaviti arheološka istraživanja. Problem je i malo zaposlenih arheologa, pa često jedan mora da kontroliše deset gradilišta. U poslednjih 11 godina Gradski zavod imao je samo dve dozvole za zaštitu arheoloških istraživanja.

VODENA KAPIJA

RADNICI "Zelenila" takođe su prilikom radova na izgradnji prve celine Linijskog parka pre tri meseca naišli na Vodenu kapiju, koja datira iz 18. veka. Radovi u tom delu Kalemegdana odmah su obustavljeni, pa su urađeni konzervatorsko-restauratorski radovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024