KONJI POD PROZORIMA REMETE SAN: Beograđani muče muke zbog držanja domaćih životinja u urbanim delovima grada

A. V. V.

01. 08. 2022. u 16:00

DOMAĆE životinje u urbanim delovima prestonice nisu nepoznanica.

КОЊИ ПОД ПРОЗОРИМА РЕМЕТЕ САН: Београђани муче муке због држања домаћих животиња у урбаним деловима града

Foto. Instagram/Moj Beograd

Međutim, kako se s vremena na vreme na društvenim mrežama pojavi fotografija svinja koje špartaju Novim Beogradom, a od pre nekoliko dana i naseljem Vojvoda Vlahović, ili nedavno konja u dvorištu kuće u Ustaničkoj ulici, građani prestonice se "prijatno" iznenade. Iako mnogi sa osmehom reaguju na ove prizore, drugima život remete nove komšije.

Stanovnici naselja Vojvoda Vlahović pre nekoliko dana u komšiluku su zatekli tri svinje kako mirno špartaju ulicama. Fotografije ovih životinja brzo su preplavile društvene mreže uz mnogobrojne komentare. Iako je neočekivana pojava ovih životinja kod pojedinih žitelja Zvezdare izazvala nelagodnost, drugima ova situacija nije bila sporna.

S druge strane, stanari Ustaničke ulice u blizini okretnice 17 nisu bili toliko srećni zbog konja, koji su im duže vreme prve komšije. Kako su se požalili na društvenim mrežama, vlasnik je sem njih u dvorištu čuva i druge domaće životinje - ovce, svinje, magarce, nekoliko pasa... Od buke koju stvaraju stanarima pod prozorima mnogi ne mogu da spavaju. Na Bežanijskoj kosi ovce i koze koje slobodno pasu nisu retkost.

Kako su "Novosti" nedavno pisale, žalbe građana prestoničkih opštinama na prisustvo životinja nisu retke, dok Beograđanima najviše smetaju psi i mačke, a na periferiji čuvanje živine i svinja. Tako je držanje stoke odavno već zabranjeno na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu. Na ostalim beogradskim opštinama, odnosno Voždovcu, Grockoj, Zvezdari, Zemunu, Novom Beogradu, Paliluli, Čukarici, Rakovici, Lazarevacu, Barajevu, Mladenovcu, Obrenovcu, Sopotu i Surčinu aktima se bliže određuju mesta gde se mogu držati životinje i koje vrste.

Svinje u naselju Veljko Vlahović, Foto. Instagram/Moj Beograd

Prema aktuelnim propisima, kopitari i papkari se mogu držati u dvorištu porodične kuće, ali samo ako imaju saglasnost svih suvlasnika objekta. Zakon glasi da svi koji imaju neku od domaćih životinja mogu je držati i gajiti isključivo u dvorištu, na prostoru od najmanje deset kvadrata i na propisanoj udaljenosti od komšijskog placa.

Kada je reč o golubovima, kojih i te kako ima po kavezima u prestonici, u centru je moguće gajiti ove ptice na krovu ili tavanu stambene zgrade, ali za golubarnik na vrhu višespratnica je, takođe, potrebna saglasnost svih vlasnika stanova.

DIVLjE SVINjE LUTALE GRADOM

PRE tri godine, početkom leta 2019. godine, Beograđane je iznenadilo krdo divljih svinja koje su danima lutale Novim Beogradom. Video-snimci i fotografije ovih životinja danima su okupirale društvene mreže. Nadležni iz JKP "Veterina Beograd" tada su objašnjavali da su divlje svinje stigle do novobeogradskih blokova sa Velikog ratnog ostrva. Bilo ih je oko 30, a ekipe su ih nakon što su ih sustigle na ulicama glavnog grada vratile u prirodno okruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?