NADVOŽNJAK JE SKORO ZAVRŠEN: Finiš radova na prelazu koji povezuje naselja Šangaj i Batajnicu

Š. Marović

23. 07. 2022. u 08:50

UREĐENjE nadvožnjaka u Batajnici, koji će žitelje naselja Šangaj povezati sa centrom Batajnice, pri samom je kraju.

НАДВОЖЊАК ЈЕ СКОРО ЗАВРШЕН: Финиш радова на прелазу који повезује насеља Шангај и Батајницу

Deo budućeg prelaza, Foto Privatna arhiva

Ovaj putni pravac je spreman za redovan saobraćaj. Na pružnom prelazu dužine 288 metara postavljeni su i semafori, kao i zaštitna ograda. Vrednost projekta je 753 miliona dinara.

Reporteri "Novosti" juče su u Batajnici zatekli veliki broj radnika koji su finiširali posao na bitnom saobraćajnom čvorištu. Radovi na nadvožnjaku započeti su u martu 2021. godine, a ugovoreni rok za završetak bio je 300 dana. Tako je ceo posao trebalo da bude gotov do kraja 2021, zatim otvaranja pruge za velike brzine do 15. marta, da bi poslednji rok bio 15. jun. Ipak, da bi ceo posao bio kompletno završen potrebno je da se naprave pristupne saobraćajnice za teretni saobraćaj.

- U naselju Batajnica završena je izgradnja nadvožnjaka preko pruge i pristupne saobraćajnice do Ulice kralja Stefana Tomaša - rekli su za naš list iz Direkcije za građevinsko zemljište.

- Za pristup nadvožnjaku sa strane Šangaja urađeno je privremeno rešenje za putnički, dok će teretni saobraćaj preko nadvožnjaka biti moguć po izgradnji preostalog dela, od Kralja Stefana Tomaša do Pukovnika Milenka Pavlovića i izgradnje konačnog rešenja Šangajske ulice. Odluku o puštanju putničkog saobraćaja doneće nadležni Sekretarijat i upravljač javnog puta, a na osnovu elaborata o odvijanju saobraćaja koji priprema izvođač radova pristupne saobraćajnice.

Foto Privatna arhiva

Nova veza Šangaja i Batajnice dugačka je 1.220 metara, u okviru koje je i nadvožnjak od 288 metara. Radi povezivanja s okolnom saobraćajnom mrežom, biće rekonstruisano 360 metara Šangajske ulice i 106 metara Ulice Branka Živkovića, a gradiće se i nova kolsko-pešačka staza dužine 148 metara.

- Ukupno se gradi i rekonstruiše 1.834 metra saobraćajnica, koje se uklapaju u postojeće stanje na terenu, a ukupna površina obuhvaćena projektom je 3,6 hektara - ističu u Direkciji. - Za ostvarivanje pešačke veze preko železničke pruge projektom je planirana s obe strane nadvožnjaka izgradnja dva stepeništa visine 9,5 metara, kao i dva putnička lifta za po 16 osoba. U sklopu radova postavlja se 1.742 metra kišne kanalizacije i biće izgrađena crpna stanica, 1.502 metra vodovodne mreže, a za potrebe javnog osvetljenja 58 novih stubova za rasvetu.

Građani će takođe na raspolaganju imati i novu biciklističku stazu. Pristupne saobraćajnice povezaće nadvožnjak s Ulicom majora Zorana Radosavljevića u Batajnici, državnim putem, Šangajskom i Branka Živkovića.

ŽELEZNIČKI KOLOSECI

IZGRADNjOM nadvožnjaka u Batajnici stari pružni prelaz konačno će otići u istoriju.

Iako je trebalo da bude zatvoren po otvaranju pruge za velike brzine između Beograda i Novog Sada, na inicijativu građana ostao je da ih služi do danas.

Tako ni uređenje alternativne Belegiške ulice, dužine 3,6 kilometara, nije uticalo na to da se veza preko železničkih koloseka potpuno onemogući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)