POSLE PADA BEOGRAĐANINA KROZ OKNO U GOSPODAR JEVREMOVOJ: Kako do 20.000 evra za kupovinu novog lifta?

A. VOJINOVIĆ

20. 07. 2022. u 10:30

NESREĆAN slučaj Beograđanina Petra R. (45), koji je propao kroz okno lifta u Gospodar Jevremovoj ulici na Dorćolu i tom prilikom zadobio teške povrede, otvorio je pitanje bezbednosti u prestoničkim liftovima.

ПОСЛЕ ПАДА БЕОГРАЂАНИНА КРОЗ ОКНО У ГОСПОДАР ЈЕВРЕМОВОЈ: Како до 20.000 евра за куповину новог лифта?

Foto: "Novosti"

 I dalje je nepoznanica kako čovek nije primetio da dizalica nije bila na njegovom spratu, već zaglavljena između trećeg i četvrtog etaža, usled čega je zakoračio i pao s visine od deset metara. Kako smo saznali, lift u ovoj zgradi na Starom gradu veoma je star, dok su ga majstori popravljali nebrojeno puta.

Iako su stanari pretpostavljali da se incident dogodio usled nepažnje komšije koji, kako su ispričali našoj ekipi, ima problema sa alkoholom, situacija sa starim dizalicama u višespratnicama širom prestonice nije retka. Problemi su višestruki. Pojedinim liftovima radni vek je odavno istekao, pa je zamena novim postala jedino rešenje. Međutim, mnogi stanari odbijaju da ugrade nova postrojenja, što je bio slučaj i s liftom u ovoj zgradi.

OGLEDALO

SKORO svi liftovi u kabini imaju postavljeno ogledalo. Međutim, malo ljudi zna da "špigl" u elevatorima ne služi samo da popravimo frizuru ili šmiku, već ima i svoju svrhu. Naime, kad vide ogledalo znaju da je lift tu ispred njih, a ne, kao što se, nažalost, desilo minule nedelje, da je ostao zaglavljen na nekom drugom spratu.

Kako je za javni servis istakao upravnik ove višespratnice Milan Karadžić, njemu su nadležni skrenuli pažnju da je lift "zreo" za zamenu, međutim, cifra od oko 20.000 evra za kupovinu novog dizala bila je previsoka za 12 stanara koliko živi na ovoj adresi. Odlučili su da zamena ipak sačeka malo.

- Vlasnici stanova su ujedno i vlasnici liftova o kojima su dužni da brinu. Međutim, iako JP "Gradsko stambeno" redovno nudi građanima s kojima imamo ugovor remont postojećih ili zamenu novih dizala i otplatu do 60 mesečnih rata, malo stanara prihvata ovu ponudu. Zato je prosečna starost liftova oko 42 godine, a radni vek 25 - objašnjavali su više puta nadležni iz ovog preduzeća za "Novosti".

DO ZAGLAVLjENOG ZA 20 MINUTA

KADA se neka osoba zaglavi u liftu ekipe "Stambenog" u proseku za 20 minuta stižu do prijavljenog mesta. Oslobađanje zaglavljene osobe traje najčešće nekoliko minuta. A ukoliko je lift u kvaru bez osobe koja je ostala u kabini, na intervenciju se izlazi u toku dana, ili najkasnije sutradan, u slučaju da je broj poziva povećan, a u skladu sa prioritetima - objašnjavaju u "Stambenom".

Kako su ranije isticali u ovom preduzeću, tek nekoliko desetina ponuda za zamenu ili remont građani godišnje prihvate, od nekoliko stotina koje "Stambeno" uputi. "Gradsko stambeno" održava više od 6.000 liftova u prestonici, dok je procena da u glavnom gradu ima oko 15.000 postrojenja. Za njihovo održavanje zadužena su javna i vojna stambena preduzeća, privatne firme, majstori... Međutim, popravku liftova godinama koči i nedostatak rezervnih delova, dok se pojedini odavno više ne proizvode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!