OD JANUARA 16.000 POPRAVKI LIFTOVA: Ekipe preduzeća "Gradsko stambeno" imaju više posla nego inače

A. VOJINOVIĆ

11. 04. 2022. u 12:25

ČESTI kvarovi na liftovima u prestoničkim višespratnicama umeju da zadaju glavobolje stanovnicima glavnog grada. Samo od početka godine ekipe JP "Gradsko stambeno" imale su oko 16.000 intervencija u zgradama, a u proseku 60.000 godišnje, dok je broj poziva upućenih ovom gradskom preduzeću nešto povećan.

ОД ЈАНУАРА 16.000 ПОПРАВКИ ЛИФТОВА: Екипе предузећа Градско стамбено имају више посла него иначе

Najčešći problem delovi, Foto N. Fifić

Kako "Stambeno" redovno nudi građanima sa kojima imaju ugovor remont postojećih ili zamenu novih dizala, malo njih se odluči da prihvati ovu opciju, pa brojna postrojenja ostaju da "vise" u mraku, dok su stanari prinuđeni da do svojih domova idu peške. A takođe, problem pravi i manjak rezervnih delova.

- Intervencije manjeg obima nisu problem, ali jeste remont postojećih liftova ili njihova zamena novim - navodi, za "Novosti", Igor Ćurčić iz "Gradskog stambenog".

- Uprkos otplati na do 60 mesečnih rata i činjenici da vlasnici stanova imaju zakonsku obavezu da brinu o zajedničkoj imovini, među kojom su i liftovi, vrlo je mali odziv i prihvatanje ponuda ovog preduzeća za remont i zamenu. Zato je prosečna starost liftova oko 42 godine, a radni vek 25. Uprkos sistemu otplate koji je najpovoljniji u regionu, glavni problem i dalje su novac i nedostatak svesti korisnika da to nije imovina "Stambenog", već vlasnika stanova.

Popravku liftova ume da koči i nedostatak rezervnih delova, dok se pojedini više ni ne proizvode.

- Kada se uvoze rezervni delovi, vremenske rokove ne propisuje "Stambeno", niti na njih može da utiče - objašnjava Ćurčić.

- Kod izrazito starih liftova, mnogi rezervni delovi se više i ne prave, te popravka "oldtajmera" koji nekad imaju i po osam decenija zahteva izuzetnu stručnost, nekad čak i izradu delova koji se u prodaji već decenijama ne mogu naći. Cilj svega toga je produžavanje radnog veka "mašina" koje su odavno van eksploatacionog perioda.

Foto M. Anđela

Inače, u liftovima koje održava JP "Gradsko stambeno" obavlja se mesečni servis, koji podrazumeva proveru osnovnih parametara postojenja. Nezavisna i akreditovana tela, takođe, jednom godišnje obavljaju tehnički pregled, koji se odnosi na ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata. Prema poslednjim zvaničnim podacima, u prestonici ima nešto više od 13.500 liftova, a "Stambeno" je održavalo polovinu. S obzirom na veliki broj novoizgrađenih objekata, ta cifra uveliko je premašena.

DO ZAGLAVLjENOG - 20 MINUTA

KADA se neka osoba zaglavi u liftu ekipe "Stambenog" u proseku za 20 minuta stižu do prijavljenog mesta.

- Oslobađanje zaglavljene osobe traje najčešće nekoliko minuta - kaže Ćurčić. - Ukoliko je lift u kvaru bez osobe koja je ostala u kabini, na intervenciju se izlazi u toku dana, ili najkasnije sutradan, u slučaju da je broj poziva povećan, a u skladu sa prioritetima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (0)

TRAŽITE IDEALAN VRTIĆ ZA DETE? Imamo rešenje za Vas!