"GLJIVAŠ" ZA PRAVE GURMANE: Treće okupljanje mikologa, za koje je zadužena Turistička organizacija Čukarica

B. B.

19. 06. 2022. u 11:45

GLjIVARI iz Beograda, Novog Sada, Kraljeva, Niša, Vranja, Vlasotinca, okupili su se juče na Adi Ciganliji na već tradicionalnoj manifestaciji "Gljivarska trpeza".

ГЉИВАШ ЗА ПРАВЕ ГУРМАНЕ: Треће окупљање миколога, за које је задужена Туристичка организација Чукарица

Foto D. Milovanović

Osim druženja i uživanja u dobroj kapljici, pokazali su i svoje kuvarsko umeće. Na meniju je bio "gljivaš" - gulaš od pečuraka.

Sezona "branja" gljiva je uveliko počela. Ali, skupljači će morati dobro da se potrude da bi ih pronašli skrivene ispod drveća i grana. Kako su nam ispričali mikolozi, šume su ove godine suve, tako da je malo pečuraka. Ipak, to im je nije smetalo da svojim specijalitetima zadovolje ukuse i najizbirljivijih gurmana.

Foto D. Milovanović

Kad je kuvar dobar, recept ne omane

Kulinari su nam objasnili da je za dobar gulaš najvažnije da bude što više vrsta pečuraka. Ove godine je to bilo "tek" desetak, ali kad se doda mesa i luka, dobar i ukusan zalogaj je zagarantovan. U "gljivašu" su se našle jablanovače, lisičarke, sunčanice, vrganj sveži i sušeni...

Ovo je treće okupljanje mikologa, za koje je zadužena Turistička organizacija Čukarica, u saradnji sa Mikološko-gljivarskim savezom Srbije. Beogradsko izletište je dobro poznato ljubiteljima pečuraka. Na Adi Ciganliji "živi" više od 200 vrsta gljiva, što nije nikakvo čudo jer su pečurke prisutne svuda u prirodi. Ada je prava mala prirodna oaza u gradskom betonu Beograda. Jestivo je više od 30 vrsta.

Pored ukusnog gulaša, posetioci su imali prilike da vide umetničke radove na temu gljiva, kao i da probaju druge gljivarske delikatese.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati