ZMIJE PLAŠE BEOGRAĐANE: Zbog vrućina povećan broj gmizavaca u prestonici

A. V. V.

07. 06. 2022. u 15:00

VISOKE temperature koje su tokom prethodnih sedmica zapljusnule prestonicu izmamile su zmije iz skloništa! Stanovnici glavnog grada tako su ove gmizavce viđali u svim delovima grada, na periferiji, ali i bliže centru.

ЗМИЈЕ ПЛАШЕ БЕОГРАЂАНЕ: Због врућина повећан број гмизаваца у престоници

Foto Fejsbuk/privatna arhia

Osim toga, nenajavljene goste krajem prošle sedmice imali su i đaci OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu, gde su se u dvorištu ove osmoletke pojavila dva smuka. A u aprilu, braon gmizavac je "posetio" i okolinu OŠ "Branislav Nušić" na Voždovcu.

Da je u prestonici primetan nešto veći broj zmija potvrdio nam je juče direktor JKP "Veterina Beograd" Budimir Grubić.

- Toplo vreme za ovo doba godine i period suše uticao je da zmije izađu na površinu - objašnjava Grubić. - Imamo ih nešto više, jer što su više temperature, to je aktivnost zmija veća. Inače, situacija sa pojavom gmizavaca u Beogradu ne razlikuje se trenutno mnogo u odnosu na prethodne godine.

Prema njegovim rečima, zmija su u prethodnom periodu bile primećene na Avali, potezu ka naselju Trešnja, zatim u priobaljima reka, Višnjici, kao i u centru, na Dorćolu.

- Preporuke za građane su iste kao i uvek - ističe Grubić. - Ako primete gmizavca ne treba da ga diraju već odmah treba da pozovu "Zoohigijenu".

DIREKTOR LOVIO SMUKOVE

KRAJEM prošle nedelje u dvorištu OŠ "Pavle Savić" u zvezdarskom naselju Mirijevo otkrivena su dva smuka. Dok su čekali nadležne iz "Zoohigijene" direktor ove osnovne škole Milan Krstić je sa kolegama uhvatio zmije, dok su učenici radoznalo posmatrali.

Kako su ranije objašnjavali stručnjaci, u ovom periodu ima ih i u urbanijim delovima prestonice jer su krenule u potragu za hranom, a pošto imaju odličan njuh mogu da osete "namirnice" gde god da se nalaze. Osim toga, sa periferije u srce grada zmije umeju da doputuju i u automobilima jer se uvuku pod haubu četvorotočkaša. Tako je početkom maja prošle godine stanare Kosovske ulice iznenadila zmija koju su pronašli unutar zgrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati