POD AVALOM ERGELA ZA LEČENJE DECE: Na oko 70.000 kvadrata u Ripnju biće sagrađen kompleks neuropsihijatrijske klinike KCS

S. Vidačković

23. 04. 2022. u 08:51

PODNO Avale, u delu voždovačkog naselja Ripanj, biće izgrađena ergela za lečenje dece hipoterapijom na oko 70.000 kvadrata.

ПОД АВАЛОМ ЕРГЕЛА ЗА ЛЕЧЕЊЕ ДЕЦЕ: На око 70.000 квадрата у Рипњу биће саграђен комплекс неуропсихијатријске клинике КЦС

Budući izgled centra u Rušnju, Foto Printskrin

Ovaj jedinstven kompleks, čiji je investitor gradski sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove, biće u okviru Neuropsihijatrijske klinike KCS.

U okviru ove parcele, gde već postoji objekat neuropsihijatrije sa 42 ležaja koji odavno ne radi, biće izgrađena i bolnica sa 121 krevetom. Takođe, tu su i prostorije za terapiju i ishranu dece, smeštaj i obuku konja, novi parking... Više od 75 odsto buduće ergele biće pod zelenilom.

- Planirane intervencije i izgradnja unutar kompleksa biće u tri faze - navodi se u projektnoj dokumentaciji.

- U prvoj će se raditi svi objekti za konje kako bi se, do izgradnje nove bolnice i revitalizacije stare u drugoj etapi, životinje obučile za planiranu hipoterapiju. Kao treća faza predviđeno je investiciono održavanje postojećeg objekta bolnice kojim će se ona vratiti u funkciju. Svi objekti koji su već tamo biće zadržani u postojećem gabaritu.

Foto Printskrin

Foto Printskrin

Foto Printskrin

Iz resornog sekretarijata podsećaju da su se konji odavno koristili ne samo kao prevozno sredstvo nego i kao način poboljšanja zdravlja i dobrobiti osoba sa poteškoćama, te za ozdravljenje bolesnih ljudi.

- Hipoterapija je poseban vid fizioterapije na neurofiziološkoj osnovi. Još 1875. godine francuski lekari objavili su studiju o jahanju kao terapijskoj metodi i zaključili da je korisno u lečenju nekih vrsta neuroloških poremećaja, za poboljšanje držanja, ravnoteže i kretanja, te unapređenja samog psihološkog stanja.

Javna prezentacija ovog projekta biće u prostorijama GO Voždovac, od 28. aprila do 10. maja. Zainteresovani građani u tom periodu moći će detaljnije da se upoznaju sa ovom urbanističkom idejom i eventualno podnesu primedbe.

BESPLATNA AKCIJA

BESPLATNA akcija "Na konjskim leđima do zdravog razvoja", namenjena mališanima sa smetnjama u razvoju, kao vid terapije i rehabilitacije održavaće se svakog utorka i petka u konjičkom klubu "Pinosava", od 9. maja do 31. jula. Svi zainteresovani mogu se prijaviti na telefon 063 401 414.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REŠILA DA PROGOVORI! Zbog nje je himna Rusije intonirana u Beogradu, pa odjednom prekinuta - evo šta šampionka Evrope sad kaže o tome (VIDEO)