SVEČANO ŠIROM GRADA: Sećanje na dan kada su Turci predali ključeve Beograda velikom srpskom knezu Mihailu Obrenoviću

J. D.

16. 04. 2022. u 07:52

SVEČANOM povorkom, tradicionalnom predstavom predaje ključeva i polaganjem cveća na Spomen-obeležje knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu juče je obeležen početak manifestacije "Dani Beograda".

СВЕЧАНО ШИРОМ ГРАДА: Сећање на дан када су Турци предали кључеве Београда великом српском кнезу Михаилу Обреновићу

Kadeti Vojne gimnazije, Foto Beoinfo

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, povorka predvođena kadetima Vojne gimnazije, koji su nosili zastave Grada, Policijskim orkestrom, predstavnicima Gradske uprave, Konjičke brigade i članovima Istorijskog društva prošetala je kroz Knez Mihailovu ulicu do Kalemegdana.

- Ovo je prilika da spomenemo mnoge poznate ličnosti koje su se borile za slobodu Beograda i da podsetimo naše sugrađane na tu slavnu istoriju - rekao je Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada koji je položio cveće na spomen-obeležje.

Na Kalemegdanu je održana tradicionalna predstava predaje ključeva grada, a Nikola Nikodijević je položio cveće, Foto Beoinfo

Foto Beoinfo

- Moramo biti dostojni naslednici naših predaka, čuvati i unapređivati Beograd u godinama pred nama i želim da naši naslednici dostojno slave i obeležavaju slavno ime Beograda.

Na mestu na kome je položeno cveće, poslednji upravnik tvrđave Ali Riza-paša je 1867. godine predao ključeve Beograda knezu Mihailu Obrenoviću i srpskoj vojsci. Po predaji ključeva, na istom mestu pročitan je i ferman sultana Abdula Azisa, kojim su beogradska, kladovska, smederevska i šabačka tvrđava predate na upravljanje knezu Mihailu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja