AUTOMOBILI OTELI I ZELENE POVRŠINE: Građani uzurpiraju i oplemenjeni prostor oko zgrada u kojima žive

Š. Marović

14. 04. 2022. u 13:58

ZBOG nelegalnog parkiranja na zelenim površinama u gradu, pripadnici Komunalne milicije u toku 2021. godine dobili su 1.450 prijava, dok je za prva tri meseca 2022. na njihovu adresu pristiglo čak 518 primedbi!

АУТОМОБИЛИ ОТЕЛИ И ЗЕЛЕНЕ ПОВРШИНЕ: Грађани узурпирају и оплемењени простор око зграда у којима живе

Vozila ostavljena u parku, Foto Arhiva

Kazne za bahatost pojedinih vozača iznose od pet do 25.000 dinara, ali to kao da ne sprečava da se prekršaji iznova dešavaju.

Ovakvu situaciju u prestonici dodatno otežava nedostatak parking-mesta i podzemnih garaža, pa građani svoje četvorotočkaše ostavljaju gde stignu. Najčešće u okolini svojih zgrada uništavajući kvadrate predviđene za odmor i okolno zelenilo.

Komunalni milicionari, u skladu s ovlašćenjima preduzimaju mere, mada je teško zaći u svako naselje. A uzurpiranje zelenih površina rasprostranjeno je svuda.

- Milicionar je ovlašćen za preduzimanje mera uklanjanja vozila, kao i postavljanja uređaja kojim se sprečava njegovo odvoženje. Kada se ustanovi kršenje reda, izdaje se i prekršajni nalog, podnosi prijava nadležnom organu za učinjeno krivično delo i obavesti drugi organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti.

Efekti nažalost nisu zadovoljavajući, ali se mora uzeti u obzir i da broj automobila raste.

- Namet od 15.000 dinara dobijaju oni koji uzurpiraju travnjake, drvorede i druge zasade, obale reka i vodene površine, pošumljene terene i rekreacioni prostor - kažu oni.

- Građani će platiti 10.000 dinara ako svojim zaustavljanjem ili parkiranjem ometaju korišćenje ulice u kojoj se kreću vozila javnog prevoza. Najmanje kazne od 5.000 dinara su za zaustavljanje i parkiranje oko stambenih i poslovnih zgrada i između blokova tih objekata.

Odnošenje vozila "paukom" košta više od 200 evra, Foto P. Milošević

Uvidom u elektronsku evidenciju, koju vodi Sekretarijat za poslove komunalne milicije, najviše prijava prošle godine, njih čak 608, stiglo je sa Novog Beograda, a ove godine za prva tri meseca 212. Zatim slede Zemun, Čukarica, Rakovica, Palilula, Zvezdara.

Najmanje prijava u 2021. bilo je u Mladenovcu, Obrenovcu i Sopotu.

PRIJAVE NA BROJ ILI MEJL

PRIJAVE za nepropisno parkiranje vozila na zelenim površinama mogu se uputiti Sekretarijatu za poslove komunalne milicije na broj 0800-110-011, koji je otvoren za građane 24 sata dnevno svakog radnog dana, vikendom i u dane državnih i verskih praznika. Prijave se mogu podneti i preko sajta https://komunalnamilicijabeograd.rs/, a komunalci će reagovati u najbržem mogućem vremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu