KLINIČKI DOBIJA I DRUGU GARAŽU: Problem parkiranja u okviru KCS biće trajno rešen

Š. Marović

14. 03. 2022. u 10:33 >> 02:53

KOMPLEKS Kliničkog centra Srbije, osim garaže koja je sagrađena ispred ulaza u glavnu zgradu, u narednom periodu dobiće još jedan takav objekat iznad zgrade Hitne pomoći.

КЛИНИЧКИ ДОБИЈА  И ДРУГУ ГАРАЖУ: Проблем паркирања у оквиру КЦС биће трајно решен

Foto: N. Skenderija

Prostor će nakon izgradnje imati 501 parking-mesto, ali i helidrom na krovu. Javna prezentacija ovog projekta biće dostupna u zgradi Gradske uprave od sutra do 23. marta.

Investitor projekta je Klinički centar Srbije, a idejno rešenje uradila je firma IBM Consult iz Beograda. Inače, reč je o drugoj od ukupno tri garaže koje su planirane u okviru kompleksa KCS. Prvi takav objekat sa 650 parking-mesta već je sagrađen i nalazi se uz rekonstruisanu i glavnu zgradu Kliničkog centra, u sklopu garaže "Resavska".

Buduće parkiralište imaće prizemlje i tri sprata, ukupne površine 16.400 kvadrata.

Prostor na kom će se graditi trenutno predstavlja zapuštenu i neuređenu zelenu površinu, na kojoj se nalazi i veliko rastinje.

Od 501 mesta za parkiranje vozila, njih deset odsto, odnosno 51 biće za osobe sa invaliditetom.

- Projektom je predviđena izgradnja objekta garaže u delu parcele između objekata Doktorove kule, Stacionara klinike "Laza Lazarević", Ginekološko-akušerske klinike i Hitne pomoći radi prevazilaženja deficita površina za parkiranje i racionalnijeg korišćenja zemljišta unutar kompleksa - stoji u Urbanističkom projektu.

- Garaža je po tipu nadzemna i namenjena je za parkiranje vozila na pet nivoa, sa helidromom na krovu.

Spada u kategoriju velikih zatvorenih objekata, pa je projektovana sa dva dvostruka ulaza i izlaza. Pristup garaži ostvaruje se sa novoprojektovane dvosmerne saobraćajnice sa južne strane.

Na prizemlju su planirana 103 standardna parking- -mesta, od kojih je 16 za osobe sa invaliditetom. Ostale etaže imaće po 112 mesta i po 12 za osobe sa invaliditetom, osim na drugom spratu, gde ih je projektovano 11. Na nižem spratu krova moći će da stanu 62 vozila. Glavni cilj izgradnje ovog objekta jeste nedovoljan broj parking-mesta u kompleksu KCS, koji predstavlja višedecenijski problem. Garaže će pored stepenica za pristup svim nivoima imati ugrađene i liftove. Na severnoj fasadi projektovan je jedan teretni lift, u funkciji prevoza pacijenata i korisnika helidroma na krovu.

U DELIGRADSKOJ TREĆE PARKIRALIŠTE

PREMA prvobitnim najavama, garaža iznad objekta Hitne pomoći bila je planirana na 9.000 kvadrata, sa šest nadzemnih nivoa i 250 parking-mesta. Pored nje i parkirališta "Resavska", u okviru kompleksa KSC, biće izgrađena i treća garaža "Deligradska", na uglu ulica Deligradske i Dr Koste Todorovića. Imaće 25.000 kvadrata, sedam nivoa i 1.000 parking-mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!