IZ STARIH ORDINACIJA NOSE SAMO USPOMENE: U Univerzitetskom kliničkom centru Srbije počinje preseljenje lekara i pacijenata u novoizgrađenu kulu

B. RADIVOJEVIĆ

02. 03. 2022. u 10:00

KAO kada se srećna porodica seli u novi, potpuno opremljen stan i nosi samo lične stvari, tako će i lekari i osoblje Urgentnog centra i drugih klinika Univerzitetskog kliničkog centra u novu zgradu poneti jedino poneku sitnicu, više kao uspomenu iz starog radnog prostora. U novoj kuli sve je novo - oprema, instrumenti, aparati, operacione sale...

ИЗ СТАРИХ ОРДИНАЦИЈА НОСЕ САМО УСПОМЕНЕ: У Универзитетском клиничком центру Србије почиње пресељење лекара и пацијената у новоизграђену кулу

Foto I. Marinković

Prve se, najverovatnije već od vikenda, useljavaju hematologija, gastroenterologija i kardiologija sa pejsmejker centrom. Plan je da se to završi do 10. marta. U drugoj fazi - grudna i endokrina hirurgija, Centar za infertilitet i endokrinologiju pola. Oni popunjavaju od četvrtog do 12. nivoa. Od minus jedan do četvrtog je "žila kucavica" - Urgentni centar, i on će, posle 15. marta ceo biti na novoj adresi.

Čitav koncept velikog, decenijama iščekivanog preseljenja, razrađen je u detalje. "Operacijom" rukovodi doktor Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, još koji dan iz starog kabineta. Iz njega će, posle sedam godina, preseliti jednu fotografiju. Na njoj je među četvoro projektanata koji su još davnih sedamdesetih godina prošlog veka projektovali novu, sve dosad nezavršenu zgradu prve kule KCS. Jedna od njih je majka doktora Ercegovca.

- Postepeno počinjemo sa selidbom. Mnogo je komplikovano prebaciti teške pacijente. Prvo ćemo one koje "prevodimo" u odeljenjske, pa onda sa poluintenzivne nege - priča dr Ercegovac za "Novosti".

- UC ima 308 postelja. Sigurno će 50 odsto njih moći da pređe u sledećih pet do 10 dana. Na kraju selimo intenzivne nege, prvo jedinice za moždani udar i koronarnu, pa opštu intenzivnu i na kraju pacijente koji zahtevaju asistiranu ventilaciju. Za njih nam treba mnogo više vozila, ali i lekara koji će ih pratiti. Realno imamo mogućnost da posle 15. marta završimo preseljenje svega. Onda će se zatvoriti stari i otvoriti Urgentni u novoj zgradi.

U novoj zgradi, na 86.000 kvadrata, i potpuno novi koncept. Na tamnoplavom pultu na ulazu biće prva trijaža. Tu će se razgraničavati stepen hitnosti pacijenta. "Zeleni" idu u deo gde su ambulante i čekaonice.

- Ti pacijenti realno nisu za UC, bez obzira na njihove subjektivne osećaje, i dobiće svu neophodnu dijagnostiku i pomoć, ali moraju da znaju da će im to biti pruženo kao po svetskim standardima, u okviru 280 minuta - objašnjava dr Ercegovac. - Za sve ostale stepene hitnosti: od žutog do veoma hitnog narandžastog i najhitnijeg, koji zahteva crveni nivo preuzimanja na terenu i prihvatanja, prva na udaru je ambulanta reanimacije.

Taj deo je desno od ulaza u UC. Tu je sedam kreveta na udaljenosti od po dva metra, što omogućava prilaz kompletnim timovima, za razliku od sadašnje reanimacije u starom delu, gde postoji "komfor" za dva pacijenta, a dešava se da ih na prostoru manjem od 30 kvadrata ima petoro.

- Nije to samo reanimacija, to je i dijagnostika i terapija - priča dr Ercegovac. - Navikli su naši doktori da u reanimaciju svi dolaze do pacijenta. To je potpuno novi princip rada ne samo u reanimaciji nego i u ostalim blokovima drugih stepena hitnosti. Prvi put u UKCS glavnu reč u ovom delu vodiće lekari urgentne medicine, a po potrebi će se pozivati specijalisti i u jednom mahu se radi sva potrebna dijagnostika.

Foto I. Marinković

Na istom nivou, minus jedan, samo na četiri-pet metara udaljenosti su dva skenera, i magnetna rezonanca. S druge strane je soba za pripremu, pa u nizu dve angio-sale, jedna kardiološka, druga neurološka, i dve potpuno opremljene operacione sale.

Kroz hodnike popločane mermerom još užurbano prolaze radnici. Doktor Ercegovac kaže da je većina aparata instalirana, sada se baždare. Tu su rendgeni, najsavremeniji ultrazvučni aparati, pa prenosivi rendgeni i ultrazvukovi, aparat sa kolonoskopiju...

- Malo šta ćemo poneti iz stare zgrade. Sve što nam je potrebno obezbeđeno je ovde, u novoj kuli - kaže dr Ercegovac. - Od 400 lekara, čije se zapošljavanje u UKCS čeka, Urgentni će tražiti samo deficitarne, ali ne verujem da u celom UKCS ima ijednog anesteziologa koji već nema privremeno ili trajno zaposlenje. Ipak, ovde rade ljudi koji vole adrenalin i teško da bi se uklopili u manje dinamičnim ustanovama, i deo njihovog posla, ništa manje važan, jeste i edukacija novih kadrova. U UC, gde dnevno imamo 600 do 1.000 pregleda, pre sedam godina smo imali samo jednog lekara urgentne medicine, dr Marinu Đikić, a u novoj zgradi će raditi 19 specijalista i specijalizanata urgentne. To je ogroman iskorak. I po konceptu medicine, kao i po prostoru i opremi, koji smo sada dobili, mi ne idemo samo u korak sa svetom, nego već postavljamo repere kako savremeno lečenje treba da izgleda.

Foto I. Marinković

OPERIŠE I ROBOT "DA VINČI"

PONOS novog UKCS sa čak 34 operacione sale je i robotizovana operaciona sala, u koju stiže robot "Da Vinči". Njegova trodimenzionalna kamera olakšava pristup delovima koje nije moguće videti golim okom. Tu će se operisati karcinomi prostate i debelog creva. Robotom, čudom tehnike, koje, ma koliko bilo savršeno sa svim svojim navigacijama i džojsticima, ipak ne može bez iskusnog hirurga, radiće se i komplikovane ginekološke, endokrinološke, intervencije u grudima...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić