LAZAREVAC POSTAJE GRAD MOZAIKA: Pešačka zona u obodnoj opštini biće ulepšana sa devet umetničkih dela

A. Klisurić

27. 02. 2022. u 09:20

LAZAREVAC bi mogao da postane grad mozaika. Radovi, koje su prošle godine napravili mladi neafirmisani umetnici učestvujući u koloniji "Napravimo mozaike", trebalo bi u martu da osvanu u pešačkoj zoni na fasadi zgrade Turističke organizacije.

ЛАЗАРЕВАЦ ПОСТАЈЕ ГРАД МОЗАИКА: Пешачка зона у ободној општини биће улепшана са девет уметничких дела

Foto Lazarevačko udruženje lik um

Ptice su bile motiv koji će ulepšati i osvežiti prostor u centralnom delu ove opštine.

Lazarevačko udruženje likovnih umetnika (LULU) pokrenuto je pre 12 godina. Na kolonijama koje održavaju skoro svake godine neguju ovu drevnu slikarsku tehniku. Ideja njihovog rada je da Lazarevac postane prepoznatljiv upravo po ovim umetničkim radovima i centar za njihovu izradu.

- Motiv prošlogodišnje kolonije bile su ptice. Učestvovali su mladi umetnici, i imamo ideju da njihove radove postavimo na frekventnom mestu - rekao je za "Novosti" Mirko Kovačević predsednik ovog udruženja.

- Birali smo motiv koji ljudi vole. Na fasadi zgrade Turističke organizacije Lazarevca sigurno znamo da će biti postavljeno šest radova, a ukoliko se slože i vlasnici okolnih lokala postavićemo na njihovim objektima još tri. Postoji ideja da oplemenimo i ukrasimo fasadu zgrade za socijalnu zaštitu.

Foto Lazarevačko udruženje lik um

Pre tri godine Udruženje je izmenilo politiku izlaganja pa su odlučili da ih postavljaju i na javne ustanove. Zasada dva naziva ulica ispisana su teserama, i četiri su postavljena na javnim objektima.

Prema rečima Mirka Kovačevića, do sada je i oko 100 privatnih dvorišta ukrašeno mozaicima koji su rađeni u organizaciji Udruženja. Ovaj projekat je započet pre deset godina.

- Pretežno su ti mozaici postavljani u dvorištima naših članova. Lazarevčanima se ovo dopada, ali, nažalost, nemamo mogućnosti da uradimo toliko mozaika - rekao je Mirko Kovačević.

Do sada je LULU u svojim projektima, koji promovišu ovu slikarsku tehniku, dobijalo podršku opštine, Sekretarijata za kulturu, Sekretarijata za sport i omladinu, ali i Ministarstva kulture.

OČUVANjE TEHNIKE

LAZAREVAČKO udruženje likovnih umetnika bavi se očuvanjem i prenošenjem nematerijalnog kulturnog nasleđa. Prvi primerci ove tehnike datiraju iz osmog veka pre nove ere, a neki od najlepših primera mozaika potiču iz antičke rimske umetnosti. Iz ovog perioda u našoj zemlji ostalo je mnogo primera koji su sačuvani na lokalitetima širom Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri