UMESTO RUŠENJA, KULTURNI CENTAR: Objekat od 800 kvadrata u naselju "Stjepan Filipović" pripašće umetnicima

Š. Marović

08. 02. 2022. u 08:51

OBJEKAT od 800 kvadrata u naselju "Stjepan Filipović", iznad "Prokopa", koji je do pre nekoliko meseci koristila "Infrastruktura železnice Srbije" postaće kulturni centar.

УМЕСТО  РУШЕЊА,  КУЛТУРНИ  ЦЕНТАР: Објекат од 800 квадрата у насељу Стјепан Филиповић припашће уметницима

Foto Privatna arhiva

To je dogovoreno na sastanku stanara ovog dela prestonice sa čelnicima grada, a u rekonstruisane prostorije useliće se ULUS, ULUPUDS i KCB.

Zgradu koja poseduje prizemlje i sprat uradio je CIP pre 30 godina za potrebe železnice.

Objekat je neometano radio do pre nekoliko meseci, kada je naloženo da se iseli radi rušenja. Čak su i građevinske mašine i radnici stigli na teren, a samo udruženim snagama žitelji naselja nisu dozvolili njegovo uklanjanje.

- Investitor koji gradi staničnu zgradu na "Prokopu" i koji je hteo da na klizištu iznad sazida dva solitera, pokušao je da sruši i ovaj objekat - kaže za "Novosti" stanarka naselja "Stjepan Filipović" Jelena Dinić.

- Čak su i spustili kontejner za radnike, doveli operativu, ali smo na toj lokaciji danima stražarili 24 sata i nismo dozvolili da se zgrada ukloni. Iako su nam pokazali onlajn dozvolu, shvatili smo da oni nemaju odobrenje za rušenje. Radnici su se kasnije povukli, a nama je zamenik gradonačelnika Goran Vesić potvrdio da će objekat postati kulturna stanica.

Foto Privatna arhiva

U obnovu objekta će biti uloženo dosta novca, Foto Privatna arhiva

Ovo zdanje su, posle iseljavanja zaposlenih u "Infrastrukturi železnice Srbije" i nekoliko privatnih kancelarija, pre nekoliko dana obili nepoznati lopovi, kada su iščupane sve instalacije i odnet razni materijal. Zbog toga su stanari tražili da se ispred objekta privremeno postavi obezbeđenje, kako bi se on zaštitio do rekonstrukcije.

- Poslali smo dopise ULUS, ULUPUDS i Kulturnom centru Beograda, koji i ima najveće šanse da se useli u ovaj objekat, jer je pod kapom grada - kaže Dinić.

- Njegovim uređenjem dobićemo kulturni centar, što bi mu bila i najbolja namena. Iako su hteli da ga ruše, dobili smo uverenje od nadležnih institucija da je zgrada odlično urađena i da nema potrebe za bilo kakvom korekcijom.

JAVNA POVRŠINA

PORED rekonstrukcije ovog objekta i pretvaranja u kreativni centar, prostor na kom je trebalo da se grade zgrade od 80 i 50 metara izmenom PDR postaće javna zelena površina.

Naselje "Stjepan Filipović" dobiće i još jedno dečje igralište, a biće uređene i ruinirane stepenice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!