SANIRANA ŠTETA OKO "ADA MOLA": Većina stanara rešila probleme posle detoniranja tokom izgradnje tržnog centra

G. NOVAKOVIĆ

17. 01. 2022. u 08:51

VEĆI deo stanara u okolini Tržnog centra "Ada mol", čiji su domovi oštećeni prilikom izgradnje objekta, uspeli su da se reše pukotina na zidovima, nastalih usled detoniranja tla. Kako smo nezvanično saznali, oni su sa izvođačem radova, firmom "Gradina", postigli dogovor. Međutim, pojedici su ostali uskraćeni za nadoknadu, dok su se žitelji nekih objekata ipak upustili u sudski spor zbog štete.

САНИРАНА ШТЕТА ОКО АДА МОЛА: Већина станара решила проблеме после детонирања током изградње тржног центра

Kuće oko tržnog centra posle miniranja / Foto A. Stevanović

Miniranje tla da bi se napravile podzemne garaže za velelepni tržni centar prekoputa Ade Ciganlije, uzrok su velikih muka stanara Radničke ulice, Paštrovićeve, Visoke i drugih ulica u komšiluku. Sa svakom detonacijom, koje su se ponavljale i po nekoliko puta dnevno, duži vremenski period, po malo su se otvarale pukotine u zidovima kuća i stanova. Nešto više od dve i po godine otkada je šoping centar otvorio vrata za kupce, "komšije" su većinom zadovoljne nadoknadom štete.

- Ja sam dobio novac za renoviranje dupleksa koji imam u Visokoj ulici - otkrio nam je Miroslav Vojvodić. - Izvođač radova ponudio se da reši problem, i koliko znam, održao je nekoliko sastanaka sa drugim oštećenim stanarima. Ljudi su dolazili kod njega i izlagali kakva su oštećenja i onda im je to on sređivao. Da li im je davao novac za radove ili je on angažovao svoje zaposlene da pukotine srede, ne znam.

Kako smo nezvanično saznali, Čukaričani koji stanuju u jednoj od zgrada u Visokoj ipak nisu želeli da se dogovaraju. Presavili su tabak zbog štete na zidovima. S druge strane, deo komšija iz Radničke kaže da još ništa nije urađeno, ali priznaju da su nadležni obilazili teren. Takođe, jedan od naših sagovornika ističe da nije reč o novcu, nego o sistemskim propustima zbog kojih je dozvoljeno miniranje na svega nekoliko kilometara od centra grada.

- Kada su veštaci došli da izvide situaciju, jedan od prvih zaključaka koji nam je svima parao uši jeste da su kuće u Radničkoj stare i da su pukotine mogle da budu izazvane i zbog prolaska autobusa. Ako je to istina, zamislite šta može da izazove miniranje - čudi se naš sagovornik.

Prema rečima direktora Gradskog zavoda za veštačenje Vlada Sekulića, za šest objekata struka je procenila da su ugroženi, za šta su dostavili izveštaj uz fotografije, premere i predračun. Za starije objekte u Radničkoj nije bilo jasno da li je njihovo propadanje uzrokovao zub vremena ili radovi na izgradnji "Ada mola". Ali, i to su dokumentovali.

- U vezi sa ovim slučajem nismo dobijali naknadne primedbe niti prijave, tako da smatramo da smo posao završili - kaže Sekulić. - Firma "Gradina" kroz radove je nadoknadila oštećenja, a koliko znam, izašla je u susret i onima koji nisu znali otkud pukotine.

Sa koliko porodica je sklopljen dogovor, i na koji način je šteta na stambenim objektima kompenzovana, nismo uspeli da saznamo.

GRAD ANGAŽOVAO VEŠTAKE

TOKOM gradnje tržnog centra, i kada su se miniranja zahuktala do te mere da su oštećenja u kućama i stanovima postala vidljiva, ogorčeni stanari imali su sastanke sa čelnicima Opštine Čukarica, stručnjacima iz Zavoda za veštačenje, i izvođačem radova. Na jednom od tih sastanaka prisutan je bio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Tada je postignut dogovor da Grad finansira stručnu analizu veštaka, na osnovu koje će se nadoknaditi šteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna