MINI OBDANIŠTE U BOLESNIČKOJ SOBI: Predškolska ustanova "Savski venac" ne zaboravlja decu koja se leče

B. Borisavljević

08. 01. 2022. u 10:21

OSIM dece u obdaništima, PU "Savski venac" brine i o mališanima koji, zbog bolesti nisu u mogućnosti da borave i druže sa drugarima u vrtiću.

МИНИ ОБДАНИШТЕ У БОЛЕСНИЧКОЈ СОБИ: Предшколска установа Савски венац не заборавља децу која се лече

Foto PU "Savski venac"

Ova ustanova ima najviše bolničkih grupa čak - 22 i to u devet zdravstvenih ustanova. Rad sa najmlađima koji su na lečenju veoma je značajan za njihov vaspitno-obrazovni razvoj, pošto boravak u bolnici može potrajati i duži vremenski period.

Prema rečima Dušanke Jovičić, direktorke PU "Savski venac", kroz ovaj oblik rada bolnička sredina se približava porodičnom i vrtićkom ambijentu, a mališanima se obezbeđuje pravo na razvoj i igru. Ona ističe da je rad vaspitača u bolničkoj grupi specifičan i zahteva stalno prilagođavanje metoda, oblika i sadržaja rada, polazeći od potreba i interesovanja deteta, ali i uzimajući u obzir njegovo zdravstveno stanje, kao i organizaciju zdravstvene ustanove.

Foto PU "Savski venac"

- Vaspitno-obrazovni rad u bolnicama usmeren je, pre svega, na ublažavanje dečjeg trpljenja, tuge i straha, olakšavanje adaptacije na bolnicu, pri dolasku, obezbeđivanje prijatnih trenutaka za vreme boravka u bolnici, menjanje ustaljenog režima bolnice, kao i na obezbeđivanje uslova da se mališani, kroz igru rasterećuju i kanališu svoje emocije - kaže Julijana Vasić, vaspitačica.

- Igrom i igračkama vaspitač u bolnici kreira stimulativnu i podstičuću fizičku i socijalnu sredinu, pružajući deci i roditeljima podršku u situacijama koje nose rizik traumatizacije i gde izostaju normalni razvojni podsticaji.

Foto PU "Savski venac"

Vasić ističe da su vaspitne grupe u bolnicama raznolike i specifične u odnosu na uzrast, vrste bolesti i stanja, kulturološke razlike i dužinu boravka na lečenju. S obzirom na to, planiranje vaspitno-obrazovnog rada podrazumeva individualizovan i fleksibilan pristup u radu, kojim se podržavaju različiti načini dečjeg učenja i učešća.

- Prirodna sredina za život i razvoj deteta je porodica. Kada je bolesno, još mu je značajnije da se nalazi u krugu najbližih, pa se odvajanje od njih doživaljava veoma teško - navodi Lepa Šormaz, psiholog.

Foto PU "Savski venac"

- Mališani u bolnici, opterećeni teškim, nesvakidašnjim problemima, imaju veliku potrebu da kroz igru stalno iznose i prerađuju svoje brige, tugu i strahove. Vaspitač je tu za njih da u prijatnoj atmosferi poverenja pomogne da se nađe kanal i ventil obrade negativnih emocija, da se one, kroz igru kao osnovni vid učenja deteta, izventiliraju i smeste na što bezbolniji način u iskustvo, što će rezultirati novim i višim nivoom psihofizičkog razvoja.

Vaspitači su raspoređeni u dve rade jedinice "Dedinje" i "Sveti Sava" i ustanovama - Institut za mentalno zdravlje u Palmotićevoj, Centar za audiologiju sluha, Institut za onkologiju, Institut za neuropsihijatriju, kožno, Očna klinika, Institut za cerebralnu paralizu, Klinika "Dr Miroslav Zotović", pulmologija na Dedinju.

Foto PU "Savski venac"

POKLANjAJU PAŽNjU I PRATIOCIMA

Vaspitači iz PU "Savski venac", tokom pandemije, olakšavaju bolničke dane mališanima koji su na lečenju od korone u klinici "Dr Dragiša Mišović".

- Dugogodišnje iskustvo rada u bolnici nam pomaže da na domišnjat i kreativan način rešavamo teškoće sa kojima se susrećemo u radu, kao što su - nemogućnost dece da vide lice u potpunosti zbog nošenja zaštitne opreme, nedostatak adekvatne didaktike i ograničena dužina vremena provedenog sa svakim detetom - kaže Jovičić. - Važno je da pri prvom kontaktu dete shvati naše dobre namere i opusti se, pa se trudimo da načinom obraćanja, različitim obeležjima na uniformi i igračkama u rukama pridobijemo poverenje i stvorimo prijatnu atmosferu.

Podjednaku pažnju vaspitači posvećuju i pratiocima dece jer, koliko je za njih lekovita igra u okruženju u koje su stekla poverenje, toliko je i mamama (pratiocima) važno da ih neko sasluša, ohrabri i bude im podrška.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024