''JUNIRISKU'' UKINUTI DATE DOZVOLE ZA RAD: "Eko Barajevo" podnelo inicijativu sa 2.144 potpisa

A. V. V.

27. 12. 2021. u 11:58

ČLANOVI inicijative "Eko Barajevo" podneli su peticiju sa više od 2.000 potpisa građana ministarki zaštite životne sredine Ireni Vujović sa zahtevom da se firmi "Junirisk", koja posluje u prostorijama bivše fabrike IKL u Barajevu, poništi privremena dozvola za upravljanje otpadom.

ЈУНИРИСКУ УКИНУТИ ДАТЕ ДОЗВОЛЕ ЗА РАД: Еко Барајево поднело иницијативу са 2.144 потписа

Foto: Arhiva

Građani koji mesecima upozoravaju javnost da tretman otpada kojim se bavi ovo preduzeće ugrožava okolinu i zdravlje ljudi, traže i da se studija o proceni uticaja na životnu sredinu stavi na ponovno odlučivanje.

Kako za "Novosti" kažu iz udruženja "Eko Barajevo", oni su od nadležnih iz Ministarstva zatražili i da neko od zaposlenih izađe na teren i utvrdi tačno činjenično stanje.

- Ministarki Vujović predali smo peticiju sa 2.144 potpisa građana iz naše opštine koji su protiv rada firme "Junirisk" u našem naselju, a u dopisu smo i precizirali sporne detalje - govore aktivisti. - Do sada nismo dobili nikakav odgovor, ali je zato predsednik Opštine Slobodan Adamović bio pozvan na razgovor u Ministarstvo, dok nas nisu zvali da prisustvujemo. Kada se sa nadležnima razmatrao slučaj "Juniriska" u Rakovici bili su prisutni i građani.

Prema rečima članova udruženja, u dopisu ministarki Vujović, između ostalog, naveli su i da su nadležni u studiji uticaja na životnu sredinu "zaboravili" vitalne objekte pored kojih se ovo postrojenje nalazi, a to su tri zgrade vrtića, jedna srednja škola, kao i benzinska pumpa koja je smeštena kod ulaza u krug firme.

- Vrhunac apsurda je da je rađena studija uticaja za železničku stanicu koja se nalazi na 1.800 metara od pogona, dok glavnu železničku stanicu koja je na 200 metara od postrojenja nisu ni spomenuli da postoji - navode aktivisti. - Osim toga, poslednjih dana u vazduhu je baš počelo da se oseća zagađenje iz fabrike, smrad je postao nepodnošljiv.

Aktivisti podsećaju i da su ranije tokom godine Grad Beograd i Opština Barajevo skrenuli pažnju Ministarstvu da firma "Junirisk" nije dobila saglasnost za Plan zaštite od udesa.

S druge strane, kako su ranije istakli za naš list iz "Juniriska", njihovo preduzeće tokom zbrinjavanja otpada koristi posebnu tehnologiju koja ne ugrožava životnu sredinu i ne bavi se spaljivanjem ili nekom drugom vrstom termičkog otpada.

Foto: Arhiva

Bezbednost građana na prvom mestu

PREDSEDNIK GO Barajevo Slobodan Adamović u četvrtak je bio u radnoj poseti Ministarstvu životne sredine gde je sa ministarkom Irenom Vujović, između ostalih ekoloških tema, razgovarao i o funkcionisanju firme "Junirisk".

Vujovićeva je obećala da će se u narednom periodu obavljati kontinuirana kontrola svih privrednih subjekata, poručivši da su interes i bezbednost građana uvek na prvom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije