KALEMEGDAN DOBIJA KAMERE I INTERNET: Potpisan ugovor za postavljanje dodatnog video-nadzora i bežične mreže

S. V.

09. 12. 2021. u 07:52

KOMPLEKS Kalemegdana, kojeg još obezbeđuju samo čuvari, uskoro će biti pokriven video-nadzorom, ali i bežičnim internetom. JP "Beogradska tvrđava" sprovela je javnu nabavku i zaključila ugovor sa grupom od tri ponuđača, vredan 52.197.600 dinara sa PDV. Oni će uskoro krenuti sa postavljanjem mreže, a rok za završetak radova je komotan - 340 dana.

КАЛЕМЕГДАН ДОБИЈА КАМЕРЕ И ИНТЕРНЕТ: Потписан уговор за постављање додатног видео-надзора и бежичне мреже

Beogradska tvrđava

Planom tehničke zaštite, predviđene su 64 lokacije za 67 kamera visoke rezolucije. Tamo gde ne bude bila moguća montaža video-nadzora, zbog specifičnosti objekata ili narušavanja lepog pogleda, predviđeno je postavljanje novih stubova visine četiri metra.

- Na Savskom šetalištu, neposredno ispred Velikog stepeništa, pored postojećih jarbola, biće napravljen temelj za mobilni stub od četiri metra, kak se ne bi ugrožavala postojeća vizura - navodi se u ugovoru. - Biće instalirana i bežična internet mreža sa ukupno 16 pristupnih tačaka, koje će biti na lokacijama gde se najčešće zadržavaju posetioci Kalemegdana, odnosno turisti.

Kada kamere počnu sa radom na Beogradskoj tvrđavi, ovaj najatraktivniji turistički kompleks u prestonici biće dodatno obezbeđen. Iako su radnici obezbeđenja ovde prisutni 24 časa svakog dana, te mesečno u proseku spreče petnaestak krađa i pokušaja uništavanja kulturnih dobara, to ipak nije dovoljno. Osim što je nedostatak kamera "ohrabrivao" vandale da nanose štetu znamenitostima, identifikacija i kažnjavanje bahatih bili su nemogući. Zato su prošle godine, na tek obnovljenom postamentu "Pobednika", osvanuli grafiti, kao i na Stambol kapiji i Damad Ali-pašinom turbetu.

Sprejovi u rukama nesavesnih crtali su i pisali političke poruke i po grobnici komunističkih narodnih heroja. Najveća šteta napravljena je u maju prošle godine, kada su vandali provalili u Barutanu, oborili rimsku statutu iz 2. veka, koja je pukla u nekoliko delova. Konzervatori Narodnog muzeja još rade na restauraciji ove skulpture.

IZGUBLjENI KLjUČEVI, TELEFONI...

POSTAVLjANjE video-nadzora čuvarima će olakšati posao, sprečiti eventualne incidente i sukobe koji su se ovde neretko dešavali. Takođe, i sugrađanima će biti lakše da pronađu svoje izgubljene stvari, jer nam je obezbeđene ranije reklo da na prostoru Beogradske tvrđave gotovo svakodnevno nalaze lopte, igračke, ključeve, telefone ali i novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije