PONOS ŠKOLE NA MURALIMA U HOLU: U OŠ "Bora Stanković" na Banjici u petak otvaranje neobične izložbe

Lj. B.

08. 12. 2021. u 06:47

LIKOVI prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, zlatnih vaterpolista Filipa Filipovića i Živka Gocića, dečjeg hirurga Dragana Vukanića, dramske spisateljice Biljane Srbljanović, glumica Anite Mančić, Bojane Maljević i Milene Radulović kao i još 15 poznatih ličnosti iz različitih oblasti, oslikani su u centralnom holu beogradske osnovne škole "Bora Stanković" u Paunovoj ulici na Banjici.

ПОНОС ШКОЛЕ  НА МУРАЛИМА У ХОЛУ: У ОШ Бора Станковић на Бањици у петак отварање необичне изложбе

Foto N. Fifić

Svi oni su bivši učenici ove ustanove, a projekat koji podrazumeva oslikavanje likova svih slavnih đaka u centralnom holu njihove nekadašnje škole nosi naziv "Korifeji našeg doba" i realizovan je uz pokroviteljstvo Ministarstva prosvete, nauke tehnološkog razvoja.

Ovu neobičnu "izložbu" otvoriće u petak direktorka Rada Rakočević i ministar prosvete, takođe bivši đak ove škole, Branko Ružić, a očekuje se prisustvo skoro svih poznatih učenika koji su svoju ranu mladost proveli u "Bori".

Rada Rakočević, Foto I. Marinković

U školi se nadaju i dolasku Novaka Đokovića, a izvesno je da će se oni koji ne budu mogli da prisustvuju događaju obratiti putem video-bima.

- Radovi se privode kraju, do petka će sve biti završeno - kaže za "Novosti" direktorka Rada Rakočević.

Foto Privatna arhiva

- Razmišljala sam kako na najbolji način da se odužimo i uvažimo legende koje su dečje dane provele kod nas, a zahvaljujući kojima je naša škola često pominjana po svetu. Mnogi su svojim uspesima proslavili kako našu zemlju tako i školu. Zahvaljući njima, ova ustanova više puta je pominjana na najvećim teniskim takmičenjima, kao i na Olimpijskim igrama u Tokiju i prethodnim u Riju, jer su na tim velikim takmičenjima učestvovali i medalje osvajali đaci naše škole.

Novak Đoković, Foto AP

Bojana Maljević, Foto N. Skenderija

Anita Mančić, Foto V. Danilov

KOMPLETNO UREĐENjE ZGRADE

OSLIKAVANjE zida likovima slavnih ličnosti koje su učili u "Bori", samo je jedan od projekta ove škole u čiju je modernizaciju uloženo mnogo truda i sredstava.

- Imala sam apsolutnu podršku republičkih i gradskih vlasti da "ruinu" od 6.000 kvadrata dovedem u red, kako bismo služili za primer u svakom pogledu - istakla je direktorka Rakočević.

- Grad Beograd je izdvojio sredstva i za izradu potrebne dokumentacije za ozakonjenje, jer je škola bila objekat bez namene i iz tih razloga su se javljali problemi sa dozvolama. Zgrada škole je sada ozakonjena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)