ODBORNICI USVOJILI VUČIĆEVU INICIJATIVU: Leva obala Save ubuduće će se zvati Obala jasenovačkih žrtava

M.S. - S.V.

29. 11. 2021. u 11:19

LEVA obala Save u Beogradu ubuduće će se zvati Obala jasenovačkih žrtava.

ОДБОРНИЦИ УСВОЈИЛИ ВУЧИЋЕВУ ИНИЦИЈАТИВУ: Лева обала Саве убудуће ће се звати Обала јасеновачких жртава

Foto: Arhiva Novosti

Ovu inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića usvojili su odbornici Skupštine grada Beograda na današnjoj sednici. Takođe, oni su prihvatili i predlog da deo Dalmatinske ulice, na delu od Takovske do DŽordža Vašingtona ponese ime Vladete Jerotića (1924—2018) - znametnitog srpskog neuropsihijatra, filozofa, književnika i akademika SANU.

Odlučeno je da se Splitska ulica na Voždovcu preimenuje u Ulicu Justinijana Prvog, Gospićka u Ulicu Ivana Stojanovića, a Sušačka u Draginje Gavrilović.

Ulica Štrosmajerova u Zemunu ubuduće će se zvati Ulica kneza Pavla Karađorđevića, a Ulica Petra Zrinjskog u istoj opštini poneće ime princeze Olivere.
Nova ulica u naselju Beograd na vodi, koja vodi od zgrade pošte na Savskom trgu do pešačke zone kod glavne kule zvaće se Ulica vožda Đorđa Stratimirovića. Još jedna ulica na Savskom vencu promeniće ime, beogradski odbornici su usvojili da se Ulica Augusta Cesareca promeni u Cara Iraklija.

Ulica Matije Gupca u Rakovici zvaće se Ulica Jelke Bojkić Makavejev. Deo Podavalske u Rakovici, od broja 60 do 110, zvaće se Ulica svetog vladike Nikolaja Žičkog.

I dve ulice na Zvezdari imaju nova imena. Beogradski odbornici izglasali su da se Ulica bana Mladena promeni u Ulicu Nikše Gradija, a Supilova se sada zove Ulica Kosare Cvetković.

- Beograd je bio glavni grad različitih država, što je doprinelo tome da se jedan deo srpske istorije skriva, pa tako imamo jedan broj ulica koje nemaju nikakve veze sa Srbijom niti su naš narod zadužili na bilo koji način, ali su te ličnosti i toponimi odgovarali tadašnjoj ideologiji - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. -  Štrosmajer neće više imati ulicu u Zemunu, jer on ni na koji način nije zadužio naš narod i nema potrebe da ga se sećamo. On je rekao da su Srbi najveća pretnja Hrvatima. Umesto njega, ta ulica zvaće se Ulica kneza Pavla Karađorđevića. On je upravljao našom zemljom u jednom teškom periodu, posle ubistva njegovog brata Aleksandra. Ako ništa drugo, zaslužio je ulicu zbog slika i umetničkih dela koje je ostavio Narodnom muzeju. Nepravedno smo zaboravili i princezu Oliveru, ćerku Lazara Hrebeljanovića koja je Bajazitu poslata kao žrtva da bi se spasla Srbija. Ona takođe danas dobija ulicu u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)