PALME ODOLEVAJU HLADNOĆI: "Zelenilo" ovih dana priprema egzotične vrste na Kalemegdanu za sezonu

J. D.

29. 11. 2021. u 05:00

KRAJEM septembra prošle godine drvored parka na Kalemegdanu postao je bogatiji za šest stabla palmi koje su tada prvi put zasađene na javnoj površini u prestonici.

ПАЛМЕ ОДОЛЕВАЈУ ХЛАДНОЋИ: Зеленило ових дана припрема егзотичне врсте на Калемегдану за сезону

Mediteransko drvo ispred paviljona Cvijeta Zuzorić, Foto I. Marinković

Uprkos niskim temperaturama koje su prošle godine okovale Beograd, palme ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić", zahvaljujući adekvatnoj nezi radnika "Zelenila" su opstale.

Kako meterolozi najavljuju zahlađenje, slična zaštita biće sprovedena i ove godine, jer je ona neophodna za ove egzotične vrste.

- Drvo palme se od niskih temperatura štiti povezivanjem krošnje i zaštitom debla pomoću specijalnih materijala, a da bi se uradio ovaj proces, neophodno je da prethodno bude nekoliko dana bez padavina, sa suvim, vetrovitim vremenom kako se ispod zaštite ne bi zadržala vlaga - objašnjavaju nadležni iz JKP "Zelenilo Beograd".

- Kada se ispune ovi uslovi, u toku narednih desetak dana, uradićemo proces zaštite palmi od niskih temperatura, čime će one biti pripremljene za nastupajuću zimu.

Iako se u nadležnosti "Zelenila" nalazi održavanje oko 3.000 hektara javnih površina i oko 56.513 stabala u drvoredima, palme su jedina vrsta koja zahteva zaštitu od jakih mrazeva. Da se ove biljke uvrste u prestonički drvored nadležni su se odlučili jer smo poslednjih godina svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj.

- Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura, zbog čega se otvorila mogućnost da se palme zasade na javnoj površini - dodaju iz "Zelenila".

- Vrsta palme koja je zasađena na Kalemegdanu je Trachycarpus fortunei i pokazala se kao veoma dobra za našu klimu, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa, što je idealno za naše uslove.

NOVA STABLA

DRVORED u donjem delu parka na Kalemegdanu postao je bogatiji za još 50 stabla crnog bora. Stabla su posađena u okviru akcije kojom društveno odgovorne kompanije doniraju stabla Gradu kako bi se očuvala životna sredina, poboljšao kvalitet vazduha i uvećao zeleni fond grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati