OD DECEMBRA PRVI OBRISI ZELENE OAZE: Počinju radovi na Linijskom parku, dugačkom 4,6 kilometara

G. NOVAKOVIĆ

28. 11. 2021. u 14:30

PRVA klapa radova na najvećem gradskom projektu na otvorenom - linijskom parku, koji se proteže na 4,6 kilometara od Beton hale do Pančevačkog mosta, trebalo bi da počne za desetak dana.

ОД ДЕЦЕМБРА ПРВИ ОБРИСИ ЗЕЛЕНЕ ОАЗЕ: Почињу радови на Линијском парку, дугачком 4,6 километара

Marko Stojčić predstavlja projekat, Foto P. Milošević

Početkom decembra očekuje se akcija uređenja prostora podeljenog na deset celina, i to počev od predela između restorana "Bela vista" do Kule Nebojša. Konkretno, reč je o radovima na gradnji prve dve celine, koje će izvoditi JKP "Zelenilo Beograd".

Iako je isprva početak posla trebalo da bude između Dubrovačke ulice i Sportskog centra "25. maj", odluka je promenjena, i to iz praktičnih razloga. Prostor od "Bela viste" do Kule Nebojša već je zelena površina u sistemu "Zelenila" i nije potrebno raspisivati javnu nabavku za projektovanje i izvođenje. Prva je procena da će radovi na ovom potezu trajati do šest meseci.

- Posle srpske Nove godine objavićemo tender za projektovanje i izvođenje radova na drugim celinama, pa ćemo graditi segment po segment - kaže gradski urbanista Marko Stojčić.

- Izgradnja linijskog parka potrajaće tri godine i koštaće između 55 i 60 miliona evra, što zavisi od projektne dokumentacije.

Teren preko kojeg će biti izgrađen zeleni koridor, Foto D. Milovanović

Prema Stojčićevim rečima, u radovima će biti izbegnut deo koji podleže pod rekonstrukciju bedema tvrđave, jer će za ovaj posao biti raspisan poseban javni poziv.

Duže od dve i po godine radilo se na projektu linijskog parka, koji će povezati dva dela grada. Beton hala i Pančevački most biće spojeni po uzoru na njujorški Haj lajn, i predstavljaće prirodni nastavak nove oaze, koja se nalazi pored Beton hale uz Karađorđevu ulicu. Rušenje privremenih objekata i rešavanje pitanja njihovih vlasnika jedan je od zahtevnijih delova posla. Usvajanjem poslednjeg plana detaljne regulacije pomenutog područja predviđeno je da ono bude namenjeno za javnu zelenu površinu.

Jedno od rešenja dela oaze, Foto Beoinfo

Troškove izgradnje linijskog parka će pokriti Grad. Svojevrsni partner u ovom poslu biće kompanija "Sebre marina Dorćol", koja će na pomenutoj lokaciji podići stambeni kompleks. Ova firma je finansirala izradu idejnih rešenja sa oko 200.000 evra.

Izgradnjom ovakvog zelenog koridora ukupna površina javne namene, park, infrastrukturni kompleksi, fakulteti, sportski objekti i podzemne garaže sa postojećih 44.320 kvadratnih metara biće uvećani na 189.352 kvadrata.

Linijski park po uzoru na njujorški Haj lajn, imaće pešačke i biciklističke staze, platoe za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene na otvorenom, trim staze, skejt park, kafiće, restorane, umetničke paviljone, edukativne centre...

Celokupni prikaz linijskog parka, Foto Beoinfo

KVALITETAN TIM

POZIV za izradu idejnog rešenja dela područja linijskog parka raspisao je Kabinet gradskog urbaniste u saradnji sa Društvom arhitekata Beograda decembra 2019. godine.

Javni konkurs obezbedio je prijavu 28 timova, koji su ukupno brojali 127 učesnika.

Izabrano je deset najkvalitetnijih urbanističko-arhitektonskih timova, koji su početkom septembra 2020. godine predali finalna idejna rešenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)