ČISTIJI VAZDUH U STEPI: Kotlarnica "Zelenila" na Voždovcu konačno će preći sa mazuta na gas

J. D. - G. N.

13. 11. 2021. u 06:47

MAZUT iz kotlarnice JKP "Zelenilo Beograd" uskoro će prestati da zagađuje žitelje naselja "Stepa Stepanović", u čijem se neposrednom komšiluku i nalazi pomenuti toplotni izvor.

ЧИСТИЈИ  ВАЗДУХ  У СТЕПИ: Котларница Зеленила на Вождовцу коначно ће прећи са мазута на гас

Deo voždovačkog naselja, Foto I. Marinković

Posle godina prijavljivanja problema nadležnim institucijama, konačno je stigao pozitivan odgovor - preduzeće je obezbedilo oko 75 miliona dinara i novim rešenjem kotlarnica u Vojvode Stepe 405 će preći na grejanje na gas.

Skoro tri godine žitelji ovog dela Voždovca guše se u izduvnim gasovima kada počne grejna sezona. Udruženje stanara "Naselje Stepa Stepanović" obratilo se nadležnim institucijama od grada do republike. Konačno, rešenje za kotlarnicu koja greje staklenik i pomoćne objekte u funkciji proizvodnje sadnog materijala i ukrasnih biljaka, je na vidiku.

- Novim rešenjem kotlarnica u Vojvode Stepe će preći na grejanje na gas. Planirani radovi će se biti izvedeni u što kraćem roku, a vas kao građane molimo za strpljenje do realizacije - odgovor je JKP "Zelenilo-Beograd".

"Novostima" su u "Zelenilu" rekli da je novac obezbeđen i trenutno je u toku proces izrade projekta, koji će podrazumevati prelazak sa mazuta na gas, kao ekološki najprihvatljivije gorivo.

Potvrdu smo dobili i iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

- Za ove namene Sekretarijat je izdvojio 75 miliona dinara, a proceduru priključenja će sprovoditi "Zelenilo". Građani naselja "Stepa Stepanović" su se obraćali našem sekretarijatu zbog uticaja ove kotlarnice na zagađenje vazduha - rekli su nadležni.

POVEĆANjE KAPITALA

NA poslednjoj sednici Skupštine grada, odbornici su usvojili predlog Odluke o povećanju osnovnog kapitala JKP "Zelenilo-Beograd", i to za 75 miliona dinara. Sekretarijat za zaštitu životne sredine je pomenuti iznos planirao za adaptaciju i zamenu postojećeg grejnog sistema proizvodnog pogona u vojvode Stepe 405. Tako će "Zelenilo" samostalno finansirati nabavku opreme i radova za zamenu postojećeg grejnog sistema koji koristi mazut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna