KUĆU PODIGAO NA TUĐOJ DEDOVINI: Na placu Savića u Šavničkoj ulici stambeni objekat nikao nelegalno

G. NOVAKOVIĆ

03. 11. 2021. u 07:52

GODINAMA unazad, Mirko Savić bori se da ukloni objekat koji je nikao na njegovom posedu u Šavničkoj ulici na Čukarici.

КУЋУ ПОДИГАО НА ТУЂОЈ ДЕДОВИНИ: На плацу Савића у Шавничкој улици стамбени објекат никао нелегално

Kuća u Šavničkoj na Čukarici, Foto Privatna arhiva

Njegova dedovina je uzurpirana, a iako postoji Rešenje o izvršenju rušenja ove zgrade, u kojoj čak ima stanara, do danas ono nije realizovano. A nema ni naznaka kada će se to dogoditi.

Nebrojeno puta, Mirko je pisao gradskoj i opštinskoj građevinskoj inspekciji, ali bezuspešno. Nekadašnji golubarnik skoro preko noći se dozidao, a Mirko i njegova porodica samo su mogli to da posmatraju, jer od nadležnih institucija nema konkretnog odgovora za njihov vapaj za pomoć. Daju mu samo obećanja da će problem biti rešen.

- Došli smo do tog nivoa, da za što ga da se uhvatimo, to nije tačno - jada se Mirko. - Pre pet godina kuća, koja je sada stambena, počela je da niče. Sam sam hteo da srušim kada su se radovi zahuktali, ali su me upozoravali da će me uhapsiti. A gde su sada nadležni, kada je jasno da je moja imovina uzurpirana?

Foto Privatna arhiva

Kaže Mirko, dok čeka da se Rešenje o rušenju sprovede u delo, plaća porez na imovinu, koji nije mali. Plac, koji je generacijama u porodici, ne može da koristi. A istovremeno, strahuje za bezbednost, jer je ovaj objekat pre nekoliko godina goreo. Da sve bude još "smešnije", priča naš sagovornik, investitor je dobio novac za obnovu stana posle požara.

- A, da je opština Čukarica 2014. godine, u vreme dok je imala ovlašćenje da sruši objekat to i učinila, ne bi sada morali da finansiraju nelegalnu gradnju i ponovo rizikuju da izbije požar i opet ugrozi ko zna koliko ljudi. Objekat je ponovo nelegalno priljučen na elektromrežu. Ni jedan centimetar ovog objekta nije legalan i podignut je bez bilo kakve saglasnosti - tvrdi ovaj Čukaričanin.

Iz Opštine Čukarica za "Novosti" su kratko odgovorili na opisani problem Mirka Savića, da lokalnoj komunalnoj inspekciji nije podneta prijava, pa nije ni vođen postupak. Da jeste, Mirka bi uputili na nadležne institucije, odnosno na Gradsku građevinsku inspekciju.

S druge strane, iz Sekretarijata za inspekcijske poslove Gradske uprave, rečeno nam je da se vodi postupak inspekcijskog nadzora nad bespravnom dogradnjom objekta.

- U toku postupka doneto je Rešenje o zatvaranju gradilišta stavljanjem službenog znaka "zatvoreno gradilište", kao i postavljanjem posebne trake za obeležavanje zatvorenog gradilišta - kažu u Sekretarijatu.

- Takođe, nadležnom tužilaštvu dostavljena je krivična prijava protiv investitora.

Pored toga, doneto je Rešenje o uklanjanju, kao i Rešenje o izvršenju. Na Rešenje o uklanjanju investitor je uložio žalbu koja je dostavljena drugostepenom organu na postupanje.

Kako navode u gradskoj upravi, rešenjem Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odbijena je žalba investitora kao neosnovana.

SAMOVOLjNO NALEPILI BROJ 28

INVESTITOR nelegalnog objekta otišao je korak dalje i samovoljno nalepio broj 28, iako Šavnička 28 postoji na kraju ulice, priča nam Mirko. - Porodica u nelegalnom objektu ne plaća redovno račune, pa se svi dugovi pišu na ime porodice koja u stvari stanuje na broju 28. Čak su im i "sekli" struju. Velike probleme prave u komšiluku. Svi zajedno proživljavamo pakao - kaže Mirko.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna