SOLITER NE SME DA SE GRADI NA KLIZIŠTU : Žitelji naselja Stjepan Filipović predali zamerke na pdr tog područja

S. B. M.

02. 11. 2021. u 08:51

ŽITELjI naselja Stjepan Filipović koje čine vojne zgrade prekoputa Prokopa, sakupili su sve zamerke na plan detaljne regulacije (PDR) koji je nedavno bio na javnom uvidu i predali ih nadležnima.

СОЛИТЕР НЕ СМЕ ДА СЕ ГРАДИ НА КЛИЗИШТУ : Житељи насеља Стјепан Филиповић предали замерке на пдр тог подручја

Zgrade bi trebalo da budu visoke 30 i 80 metara

Predstavnici 1.500 stanara iz šest višespratnica protive se gradnji visokih kula i to na zemljištu koje je sklono klizanju.

Izgradnji dva izuzetno visoka objekta na parceli koja se nalazi na klizištu, svi se protive. Kako pojašnjavaju, Građevinski fakultet je za potrebe izrade PDR, zahvaljujući primedbama stanara, u okviru ranog uvida, izradio Elaborat o geotehničkim uslovima u kojima je jasno navedeno da će izgradnja kompleksa imati uticaja na stabilnost padine i tokom izgradnje i tokom korišćenja.

- U ovom elaboratu je kao uslov za buduću gradnju data izgradnja potporne konstrukcije za koju nisu date ni dimenzije ni tačan položaj, već je data preporuka da se urade dodatne geotehničke analize i istraživanja, da se obezbedi ozbiljan geotehnički nadzor i još nekoliko preporuka kojima se Građevinski fakultet ogradio od svake odgovornosti, dajući investitoru mogućnost da svojim projektom odlučuje kako će obezbediti zemljište.

Potpuno je neprihvatljiva izgradnja na ovoj parceli jer je geotehnički elaborat pokazao da je ozbiljno ugrožena stabilnost padine i susednih objekata - navode žitelji u dopisu poslatom "Novostima".

Kažu i da su PDR-om prekršeni brojni propisi. Planom generalne regulacije kompleks železničke stanice je površina planirana za saobraćaj, ne za stanovanje kako se predviđa ovim PDR-om. Tvrde i da urbanistički parametri koji se odnose na visinu, nisu poštovani. Ovde maksimalna visina može da bude 10,5 metara, a PDR je planirana gradnja solitera od 30 i 80 metara.

Kako kažu, protiv ovog plana su jer se postojeća zelena površina između Ulice Stjepana Filipovića i postojećeg objekta skoro jednom polovinom ukida, kao i veliki deo zelene površine zbog izvođenja nove trase ulice.

Podsećamo, odluka o izradi plana detaljne regulacije područja između Ulice Stjepana Filipovića i Prokopa doneta je u martu, na zahtev kompanije "Relvej siti Beograd" koja gradi staničnu zgradu Beograd centra, a rani uvid oglašen je 10. maja. Sugrađani su odmah dali primedbe, sugestije i mišljenja. Sada su mišljenja nanovo dali, posle javnog uvida, a rok za predaju zamerki istekao je 29. oktobra. Predstavnici 1.500 stanara iz šest višespratnica sada čekaju javnu raspravu na kojoj će predstaviti sve zamerke i čelnicima grada.

Jednom rađena sanacija

POČETKOM sedamdesetih godina prošlog veka, prilikom iskopa za potrebe proširenja platoa nove železničke stanice, aktiviralo se klizište na lokaciji naselja u Ulici Stjepana Filipovića, izgrađenog od 1961. do 1963. Tom prilikom su se, duž kompletnog platoa, koji je ovim dokumentom predviđen za gradnju, otvorile pukotine dubine od 15 do 20 metara, široke do pet metara. Klizište je sanirano uz pomoć zida od armiranog betona.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati