DA DUNAV BUDE ČISTIJI: Počela akcija uklanjanja smeća duž Keja Oslobođenja pod nazivom "Grabimo vetar"

Š. M.

31. 10. 2021. u 12:30

"GRABIMO vetar" naziv je velike akcije čišćenja Dunava i priobalja duž zemunskog Keja oslobođenja. Reporteri "Novosti" juče su kod Palate "Srbija" ispratili akciju koju organizuje Fondacija za razvoj omladinskog jedrenja "Leptir".

ДА ДУНАВ БУДЕ ЧИСТИЈИ: Почела акција уклањања смећа дуж Кеја Ослобођења под називом Грабимо ветар

Grupa mališana očistila je obalu, Foto Z. Jovanović

Prikupljanje i odlaganje smeća je počelo u 11.00 ispred Jedriličarskog kluba "Zemun", a vredni ljudi uspeli su da prikupe velike količine smeća i ostalog đubreta.

- Ovaj projekat čišćenja priobalja Dunava usredsređen je na mesta gde se nalaze sedišta nekoliko naših jedriličarskih klubova. Ideju nam je dao ljubitelj jedrenja i naš prijatelj Rambo Amadeus. On je imao ideju da deca sa svojim čamcima vuku grabulje duž reke, a da pobednik ne bude onaj koji dođe prvi, već koji nahvata više smeća. Poenta akcije je da skrenemo pažnju na važnost održavanja priobalja i očistimo prostor oko klubova.

Grupa mališana sjajno se snašla u ovoj akciji, koja će i danas biti organizovana sa početkom u 11.00. Polazna tačka je Jedriličarski klub "Zemun". Organizatori akcije su za sve zainteresovane građane obezbedili kese i rukavice za čišćenje. Takođe, vlasnici splavova kod hotela "Jugoslavija" sakupili su smeće i predali članovima Fondacije, a sav otpad biće separiran.

Svi zainteresovani koji se budu uključili u akciju čišćenja moći će sa profesionalnim trenerima da isprobaju vožnju jedrilicom i upoznaju se sa svim čarima ovog sporta.

Fondacija

PLAN organizatora je da akciju organizuju svake jeseni, uz učešće sve većeg broja partnera, od splavova, preko organizacija za zaštitu životne sredine do preduzeća za preradu otpada. Fondacija "Leptir" nastala je kao podrška mladim jedriličarima da ostvare svoj pun potencijal, sa idejom promocije kulture jedrenja kao jednog od retkih ekoloških sportova.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere