STANARI IGNORIŠU OŠTEĆENJA NA FASADI: Stambene zajednice nisu spremne da obnove spoljne zidove i oglušuju se o opomene

G. NOVAKOVIĆ

28. 10. 2021. u 07:52

JAK vetar i u prethodnom periodu pravio je štetu na fasadama stambenih zajednica. Iako je broj problema, koji su prijavljeni "Gradskom stambenom" ovim povodom znatno manji nego ranijih sezona, ima mesta za brigu. Stanari nisu zainteresovani za obnovu spoljnih zidova svojih zgrada, bez obzira na to što su upozoreni na opasnost.

СТАНАРИ ИГНОРИШУ ОШТЕЋЕЊА НА ФАСАДИ: Стамбене заједнице нису спремне да обнове спољне зидове и оглушују се о опомене

Foto D. Milovanović

Nije neobično videti odlomljene delove zidova, krovova, lim, oluke ili dimnjake u periodu košave. Takve vremenske prilike ne mogu se predvideti, ali žitelji beogradskih solitera ne žele preventivno da delaju i ulože u obnovu fasada. Tako je "Gradsko stambeno" pre nekoliko dana imalo ukupno 35 prijava na delove objekta sklonih padu, što je, kako kažu u preduzeću, znatno manje nego u istom periodu lane.

- Skoro svakoj od zgrada je već ranije upućeno pismo o potrebi izvođenja radova na sanaciji ili revitalizaciji fasade ili krova - kažu nam u "Gradskom stambenom". - Ovaj problem postoji na svim opštinama na kojima posluje preduzeće. Nažalost, nijedna od ovih stambenih zajednica nije preduzela potrebne aktivnosti kako bi problemi bili otklonjeni, a koje isključivo predstavljaju odgovornost stambenih zajednica.

Iskustvo je pokazalo poražavajuću činjenicu - čak i kada otpadnu delovi fasade, stambene zajednice ne pokazuju inicijativu za radove obnove.

- Zainteresovanost u ovim slučajevima pokazuju vlasnici oštećenih automobila, povređene osobe i njihove porodice. Tada stambene zajednice deluju najverovatnije usled straha od novčane ili druge kazne - kažu u preduzeću.

U glavnom gradu trenutno postoji nekoliko hiljada zgrada na kojima je potrebno izvesti radove velikog obima na fasadi ili krovu. Na stanje u kome se nalaze spoljni zidovi utiče mnogo faktora, među kojima su starost objekta, ali i vremenski uslovi. Ne samo vetar, već i kiša, sneg, led, ekstremno niske ili visoke temperature, utiču na devastaciju fasada.

- JP "Gradsko stambeno" redovno obaveštava stambene zajednice o potrebi izvođenja radova kako bi se trajnije rešio problem dotrajalih fasada. Većini zgrada na kojima je potrebno izvesti radove većeg obima, nekoliko puta su upućena obaveštenja o nužnosti ovog posla, uz dostavljanje detaljnih informacija o celokupnoj proceduri kao i dokumentaciji koje su u obavezi da obezbede stambene zajednice - zaključuju u preduzeću.

PROCEDURA

KADA stanari upute prijavu "Gradskom stambenom" da je deo zgrade sklon padu, odgovarajuće službe izlaze na teren. Postavljaju zaštitne trake, a ukoliko je postoji mogućnost, odmah uklanjaju problematične delove objekta.

OTPLATA NA DESET GODINA

UREĐENjE fasada u narednom periodu biće pristupačnije stambenim zajednicama, jer će moći da se isplaćuje deset godina, posredstvom sistema objedinjene naplate komunalnh usluga - "Infostana".

- Ove godine smo odvojili 325 miliona dinara i obnovićemo između 60 i 70 fasada - rekao je nedavno zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Od 2013. godine uredili smo više od 500 fasada, tako da postoje delovi grada, poput Zemuna, Kosančićevog venca, Pop Lukine, Brankove, koji imaju uređene spoljne zidove.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri