U VRTIĆIMA OKO 30.000 DECE: Uprkos epidemiji, predškolske ustanove normalno rade

B.B.

26. 10. 2021. u 16:13

VIŠE od polovine upisane dece svakodnevno ide u vrtić, odnosno oko 30.000 mališana, pa je dolaznost oktobru 50,4 odsto. Uprkos epidemiji, predškolske ustanove normalno rade, uz striktno poštovanje svih mera, izjavio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

У ВРТИЋИМА ОКО 30.000 ДЕЦЕ: Упркос епидемији, предшколске установе нормално раде

Foto Ž. Knežević

On je istakao da je neznatno smanjena dolaznost u odnosu na prosečnu godišnju od oko 60 odsto u uobičajenim okolnostima, ali je povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je bila oko 40 odsto. U 17 predškolskuh ustanova je upisano 58.000 dece.

- To znači da smo naučili da živimo u ovoj teškoj situaciji, ali i da imamo poverenje roditelja u vrtiće i striktno sprovođenje svih epidemioloških mera u njima - rekao je Gak. - Objekti se redovno dezinfikuju, sredstava za neophodnu higijenu ima dovoljno, a roditelji su upoznati sa pravilima dovođenja i odvođenja dece.

Prema rečima Dragane Todorović, direktorka PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovcu, u septembru je bilo prijavljeno nešto više bolovanja od strane roditelja, ali već od ovog meseca povećan je broj dece u vrtićima.

- U toku epidemije primetili smo da je manje dece u jaslicama nego u vrtiću - istakla je Todorović. - Razlozi za to su razni, počev od povlačenja zbog korona virusa ili očekivanja prinove. Roditelji su se već navikli na ovu situaciju. Bilo je izuzetaka zbog pravila o izolaciji, ali se ona uprkos tome, najstrožije poštuju.

I u PU "Rakovica" proteklih meseci zabeleženo je više dece u vrtićima nego u jaslicama.

- Svi smo do sada dobro utvrdili koje su naše obaveze kada je u pitanju epidemiološka situacija - navodi Radmila Aranđelović, direktorka. - Moramo da poštujemo pravila kako bi ostali zdravi, pa tako učimo prvo decu, a zatim i roditelje. Upoznali smo ih sa procedurama i do sada nismo imali većih problema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)