SARADNJA SA HILANDAROM: Direktor Zemunske gimnazije potpisao ugovor sa igumanom srpske svetinje

B.B.

08. 10. 2021. u 16:52

IGUMAN manastira Hilandar Metodije i direktor Zemunske gimnazije Miloš Bjelanović, potpisali su ugovor o saradnji kojim je predviđeno otvaranje Hilandarskog kutka u školi sa stalnom postavkom. Ova poznata obrazovna ustanova je prva škola u Srbiji, koja je zvanično počela saradnju sa srpskom svetinjom. Prostor bi trebalo da zaživi do početka sledeće školske godine.

САРАДЊА СА ХИЛАНДАРОМ: Директор Земунске гимназије потписао уговор са игуманом српске светиње

Zemunska gimnazija

Prema rečima Miloša Bjelanovića, direktora Zemunske gimnazije, potkrovlje, koje ranije nije služilo ničemu je, tokom kompletne rekonstrukcije škole, sređeno. U narednom periodu će biti pretvoreno u kulturno izložbeni prostor. Osim za đake i profesore, biće otvorena i za građane.

- Manastir Hilandar će postaviti izložbu, koja će biti dopunjavana svakog meseca - navodi Bjelanović. - Naša škola svake godine organizuje književni konkurs o Hilandaru, koji će biti proširen i na ostale zemunske škole. Pored stalne postavke, predviđeno je i da monasi sa Hilandara drže predavanja, imaju susrete sa učenicima. Takođe, gosti će biti naučnici i predstvanici društvenog života Zemuna, Beograda i Srbije. Oni će imati razne tematske razgovore sa đacima i Zemuncima.

- U kompletno sređenoj svečanoj sali ćemo napraviti kamernu scenu, koju Zemun nema - otkriva Bjelanović. - Gimnazija je uvek bila svetionik Zemuncima. Sve je polazilo odavde i sve se dešavalo ovde. Hoćemo da to vratimo ponovo i da rekonstrukcija ne bude samo za đake i profesore nego za ceo Zemun.

Bjelanović navodi da će u drugom potkrovlju biti otvorena spomen soba povodom 163 godine postojanja gimnazije koja će, takođe, biti otvorena za posetioce.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna