PODZEMNE VODE NISU NIČIJI PROBLEM: Uzrok čestih poplava u podnožju mnogobrojnih zgrada najčešće vodotoci

G. NOVAKOVIĆ

28. 09. 2021. u 11:41

DA podzemne vode građanima mogu da zagorčaju život, znaju najbolje stanari iz Ulice Palmira Toljatija 66.

ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ НИСУ НИЧИЈИ ПРОБЛЕМ: Узрок честих поплава у подножју многобројних зграда најчешће водотоци

Foto N. Skenderija

Neutvrđeni izvor bujanja vode plavi im podrume godinama. Iako majstori dolaze da ispumpavaju vodu, ona se ubrzo vrati, te su njihove pomoćne prostorije skoro uvek vlažne. Osim da ulože novac u ugradnju ukopne jame, druge im nema. A među javnim preduzećima, za podzemne vode, ispostavilo se - niko nije nadležan.

Navodno, čak devet podzemnih potoka pravi probleme na opštini Zemun. Zasada se utvrdilo da žitelji Palmira Toljatija ispaštaju zbog jednog od njih. S druge strane, i na Novom Beogradu postoje glasine da su duž ulice Džona Kenedija pojedine građevine podignute na cevima za drenažu, što takođe može dovesti do problema. Međutim, za naša saznanja potvrde nema. Koje su lokacije u Zemunu problematične kada je o podvodnim vodama reč, najpre smo upitali JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". Kratko i nezvanično, dobili smo odgovor da ova tema nije u njihovom delokrugu. Ipak, u JVP "Srbijavode" kažu drugačije.

- Na široj teritoriji grada Beograda postojale su reke koje su usled urbanizacije zacevljene i sada predstavljaju kolektore kišne kanalizacije, čije upravljanje predstavlja deo nadležnosti JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" - rekli su nam u ovom preduzeću. -

O potencijalnim štetama, nastalim od "podzemnih potoka" nemamo evidenciju, jer nisu u nadležnosti JVP "Srbijavode".

Stanari iz Palmira Toljatija sumnjaju da su njihove zgrade možda izgrađene na nepristupačnom terenu, i da problem sa kojim se sada suočavaju nije pravovremeno predviđen. Iz "Srbijavoda" objašnjavaju da režim podzemnih voda zavisi od morfoloških, geoloških i hidrogeoloških karakteristika zemljišta, hidrauličke veze sa površinskim tokovima u blizini, od količine padavina i od stepena izgrađenosti sistema za odvodnjavanje.

- Prilikom izgradnje građevinskog objekta, u okviru izrade tehničke dokumentacije, potrebno je pribaviti dokumentaciju koja se odnosi na inženjersko-geološke uslove građenja. Na osnovu podataka istražnih radova određuju se kriterijumi za zaštitu objekata od uticaja podzemnih voda. Svaki projekat mora sadržati uticaj podzemnih voda na objekat koji se gradi, i obrnuto, kao i uticaj objekta na tokove podzemnih voda - navode u ovom preduzeću, što donekle opravdava strah žitelja.

SPORNO Višespratnica u Palmira Toljatija, Foto Gugl map

Podsetimo, JP "Gradsko stambeno" rešiće problem pomenutih stanara izgradnjom podzemnih bunara sa pumpom. Budući da su cevovodne instalacije u dobrom stanju, utvrđeno je da su podzemne vode izazivale probleme zbog kojih su podrumi bili vlažni ili potopljeni.

DUNAV, SAVA, KOLUBARA...

BEOGRAD je grad na 19 brežuljaka i zbog toga je normalno da ima i mnogo vodotoka - oko 200. Pored Dunava i Save, na ovom području se nalazi još jedan značajan ravničarski vodotok - Kolubara, sa površinom sliva od oko 3.600 kilometara. Svi ostali vodotoci na području Beograda spadaju u kategoriju bujičnih - rekli su nam u JVP "Beogradvode". - Naše preduzeće bavi se odbranom od poplava površinskih voda i održavanjem objekata za odbranu od poplava na površinskim vodotocima, tako da nismo nadležni za pojavu podzemnih voda u podrumima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna