CARINA KOD KVANTAŠA, KAMIONI MIMO CENTRA: Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković o gradnji novog poslovnog kompleksa u Bloku 42

S. B. Milošević

26. 09. 2021. u 08:51

KADA budu završeni radovi koje je započeo JKP "Parking servis" na još jednoj poslovnoj zgradi u novom kompleksu Terminal 2, Međunarodnog carinskog terminala i u nju se usele carinarnica i špediteri, stvoriće se uslovi za izmeštanje celokupnog kamionskog saobraćaja iz centra grada.

ЦАРИНА КОД КВАНТАША, КАМИОНИ МИМО ЦЕНТРА: Директор ЈКП Паркинг сервис Андрија Чупковић о градњи новог пословног комплекса у Блоку 42

Obezbeđeni i prilaz i put do terminala

U Bloku 42, kod Kvantaške pijace nići će "pametna zgrada", površine oko 5.000 kvadrata, koja će imati četiri sprata sa 50 kancelarija, dva lifta, sale za sastanke i 130 parking-mesta.

Kako direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković kaže za "Novosti", ovo preduzeće strateškim planiranjem i izgradnjom novih kompleksa omogućava da se carinjenje robe, njen smeštaj u magacine i parkiranje kamiona obavlja na obodu grada, u sklopu Međunarodnog terminala kojim ovo preduzeće upravlja.

- Od neuslovnog i nebezbednog kontejnerskog naselja, Terminal "Parking servisa" postao je najsavremeniji međunarodni logistički centar na Balkanu. Kroz Terminal 1 godišnje prođe više od 150.000 kamiona. Kompleks je sada proširen za četiri hektara na Terminalu 2 i sada se prostire na 12 hektara. Terminal 2 izgrađen je na zemljištu koje je poslednjih godina kompletno infrastrukturno opremljeno, od izgradnje novih saobraćajnica i svih instalacija do opremanja objekata - pojašnjava Čupković.

Ovde se osim carinske ispostave nalaze i javno carinsko i komercijalno skladište, kao i poslovni prostor za 130 špediterskih kuća, njihovih zakupaca. Godišnje se ovde ocarini roba vrednosti tri milijarde evra. Kroz terminal dnevno prođe i po 500 kamiona, sa 300.000 obrađenih carinskih deklaracija. Mnogi su ovaj posao obavljali u centru grada, u Luci Beograd, te su teški kamioni blokirali prestoničke ulice.

- Prepoznali smo potrebe grada da se ovaj problem reši. Izgradnjom nove carinarnice i povećanjem kapaciteta parkinga za kamione, oni više neće imati potrebu da ulaze u centar grada, već će se preseliti na novu lokaciju u neposrednoj blizini auto-puta. To znači daleko manje zagađenje u centru, jer će svi ti kamioni sada imati nove, najsavremenije kapacitete za sve usluge koje su im potrebne - otkriva Čupković.

Andrija Čupković, direktor "Parking servisa"

Nova zgrada ispostave Uprave Carine imaće pored kancelarija i šalter salu za rad sa strankama, menjačnicu, poštu. Za parkiranje kamiona, koji su u postupku carinjenja robe, planira se još 68 parking-mesta.

U planu je i izgradnja magacina za smeštaj robe u carinskom postupku, hladnjače sa skladištem i garaža za viljuškare. Objekti će imati najnovije sisteme ventilacije, protivpožarne sisteme, osvetljenje, punjače za elektrovozila, video-nadzor, najsavremeniju automatiku za ulaz i izlaz iz kompleksa.

VEĆ ZAVRŠENO

U NOVOM poslovnom kompleksu u Bloku 42 završeni su radovi i na izgradnji tri objekta. Jedan je za službu za prenos i održavanje vozila "Parking servisa", koje će morati da se isele iz postojećih objekata u Pionirskom gradu. Napravljen je i parking za 263 teretna i putnička vozila i radionica za održavanje i pranje vozila. Objekti su kompletno završeni, a preostalo je opremanje novih zgrada nameštajem i dodatnom opremom.

Novi carinski terminal

BRIGA ZA ŽIVOTNU SREDINU

ZANIMLJIVO je i to da će se električna energija u novoizgrađenim objektima dobijati putem solarnih panela, koji će biti postavljeni sledeće godine. Paneli će biti instalirani na nadstrešnice iznad putničkog parkinga, na krovove četiri objekta i iznad teretnog parkinga. U cilju smanjenja zagađenja, planirana je izgradnja nove kotlarnice na gas za grejanje svih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)