U PODRUMIMA PODZEMNE VODE: Utvrđeno zbog čega su godinama plavljene prostorije u Palmira Toljatija 66

G. NOVAKOVIĆ

16. 09. 2021. u 08:45

UKOPNA jama sa pumpom za izvlačenje nadošle vode mogla bi da bude trajno rešenje za problem koji imaju stanari u Palmira Toljatija na broju 66.

У ПОДРУМИМА ПОДЗЕМНЕ ВОДЕ: Утврђено због чега су годинама плављене просторије у Палмира Тољатија 66

Foto Gugl mape

Konstantno vlažni ili poplavljeni podrumi, sa kojima godinama muku muče žitelji, na ovaj način otići će u prošlost. Međutim, najpre je potrebno da se stanari usaglase, jer će ovu investiciju morati da plate "Gradskom stambenom".

Izlivanje vode u podrumskim prostorijama muka je sa kojom se stanari sa pomenute adrese iznova susreću. Čak i kada se voda skroz ispumpa, ubrzo pod u podrumima postane vlažan ili se prostorije ponovo poplave. Tako je pre nekoliko dana voda nadošla i u okno lifta, pa je on morao da se isključi iz pogona. U utorak su radnici "Rastošnice", firme podizvođača JP "Gradsko stambeno" ponovo ispumpavali vodu, ali ovoga puta otišli su korak dalje i snimili kamerom instalacije.

- Snimanjem vodovodno-kanalizacionih instalacija kamerom utvrđeno je da su instalacije koje ovo preduzeće održava ispravne, te da nema nikakvih pukotina, fizičkih prepreka u cevima u vidu čvrstih predmeta, korenja stabala i slično - rekli su nam u "Gradskom stambenom".

Kako su nam objasnili u preduzeću, voda koja iznova pravi probleme dolazi iz retenzivnih, odnosno podzemnih bunara. Oni nisu u nadležnosti "Stambenog", ali nalaze se u blizini zgrade u Palmira Toljatija 66.

- Kada u retenzivnim bunarima ne rade pumpe neko vreme, voda preliva i dolazi u najnižu tačku zgrade, odakle nastavlja svoj put dalje u zavisnosti od količine pridošle vode - objašnjavaju u "Stambenom.

- U razgovoru sa upravnikom, stručna služba je predložila rešenje u vidu ukopne jame sa pumpom koja će biti postavljena upravo na najnižoj tački zgrade gde se voda prvo pojavljuje.

Foto N. Skenderija

Reč je o investiciji koja bi koštala nekoliko stotina hiljada dinara. Budući da je reč o velikoj zgradi, i da će posao biti otplaćivan na rate, stanarima ne bi trebalo da bude problem izdvajanje novca za ovu namenu. Kako nezvanično saznajemo, u narednih nekoliko nedelja biće upućena ponuda stambenoj zajednici. Do tada, nadiranje vode biće rešavano kao i do sada - ispumpavanjem.

POPLAVLjENI I ULAZI 64 I 68

IAKO se najpre mislilo da je samo ulaz broj 66 problem, ispostavilo se da istu muku imaju i stanari iz ulaza 64 i 68. Kako nam je rekao upravnik Milan Karadžić, u utorak je utvrđeno da su podrumi i u ovim zgradama vlažni. S obzirom na to da je ovaj blok zgrada deo iste lamele, pretpostavlja se da će kopanje jame sa pumpom doprineti da podrumi u sve tri zgrade budu suvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda