GERONTODOMAĆICAMA PLATA 50.000? Grad će tražiti od nadležnog ministarstva povećanje koeficijenta

M. S.

15. 09. 2021. u 06:27

PRESTONIČKI penzioneri ubuduće će imati na raspolaganju za pomoć u kući još 75 gerontodomaćica, koliko ih je juče na svečanosti u Starom dvoru primljeno u radni odnos.

ГЕРОНТОДОМАЋИЦАМА ПЛАТА 50.000? Град ће тражити од надлежног министарства повећање коефицијента

Foto Beoinfo

 Umesto dosadašnje plate od 32.000 dinara, Grad Beograd planira da od nadležnog ministarstva zatraži uvećanje koeficijenta kako bi njihova zarada bila barem 50.000 dinara.

Sa povećanjem broja zaposlenih za usluge - pomoć u kući, seniorima su na usluzi 732 gerontodomaćice.

- One brinu o više od 2.300 starijih od 65 godina i nekoliko dana u nedelji im pomažu kako bi mogli da imaju normalan život u trećem dobu - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Novac koji dobijaju nije onaj kojim može da se plati njihov rad, a sa povećanjem minimalca koji je najavila Vlada, on će iznositi oko 37.000 dinara. I to je nedovoljno, jer želimo da im isplaćujemo najmanje 50.000 dinara. Imamo u budžetu novac za to i mislimo da je to minimum da se žene posvete ovom poslu i da ne moraju da rade sa strane.

Plan je da se do kraja godine prepolovi lista čekanja na uslugu gerontodomaćice.

- Ovo je najveći pomak kada je u pitanju naš cilj, a to je da ukinemo tu listu čekanja u Gradu Beogradu - rekla je sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. - Procena je da u ovom trenutku oko 700 osoba čeka na ovu uslugu. Ovo je ujedno i poziv svima koji žele da rade ovaj posao da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili Gerontološkom centru kako bi prošli adekvatnu besplatnu obuku, a onda će se od kandidata izabrati najbolji za ovaj posao.

PRIGRADSKE DO KRAJA GODINE

OPŠTINE Surčin, Barajevo i Grocka jedine su koje trenutno nemaju uslugu pomoći u kući. Plan Grada planira da do kraja godine i sugrađani sa pomenutih teritorija budu pokriveni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije