JAVNI PARKING SE NE PRISVAJA: Beograđani neretko zaprekama sprečavaju ostavljanje vozila u okruženju

S. B. M.

07. 09. 2021. u 12:45

LANAC preko parkinga, kako bi se došljacima onemogućilo parkiranje ispred zgrada u Ulici Tadeuša Košćuška, slika je koja se viđa u svim delovima grada.

ЈАВНИ ПАРКИНГ СЕ НЕ ПРИСВАЈА: Београђани неретко запрекама спречавају остављање возила у окружењу

PREPREKA Žitelji Tadeuša Košćuška čuvaju mesta za svoja vozila, Foto privatna arhiva

Stanari tako čuvaju mesta za ostavljanje vozila, kako ih ne bi zauzimali oni koji dolaze da se prošetaju kejom ili otišli u SC "Milan Gale Muškatirović".

Jedna Beograđanka nedavno je napisala na društvenoj mreži "Instagram":

- Između zgrada kod 25. maja stavili su svuda lance i niko ne može da parkira. Sramota, bahatost!

Na njen komentar, stigli su i odgovori poput onog da je javni parking na samo 50 metara odatle, ali da mora da se plati.

Odlukom o javnim parkiralištima propisano je da je zabranjeno zauzimanje parking-mesta putem ograđivanja ili na drugi način ometanje parkiranja drugih vozila, kao i ostavljanje havarisanih vozila. Iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije navode da je uvidom u evidenciju utvrđeno da su komunalni milicionari u 2021. godini (zaključno sa 13. avgustom), imali ukupno pet postupanja u Ulici Tadeuša Košćuška, (okolina SC "25. maj - Milan Gale Muškatirović"). Tokom tih pet kontrola jednom su izdali meru upozorenja, a u dva slučaja su spise predmeta prosledili Komunalnoj inspekciji GO Stari grad.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, povodom ovog slučaja, odgovaraju:

- Za poslove inspekcijskog nadzora nad primenom Odluke o javnim parkiralištima kao i nad obavljanjem komunalne delatnosti zadužena je komunalna inspekcija gradske opštine. Komunalni inspektor opštine ovlašćen je da naloži uklanjanje zapreka.

U GO Stari grad kažu da su upoznati sa problemom i da je i njihov inspektor nekoliko puta izlazio na teren.

- Stanari ovog dela imaju problema sa parkiranjem i s jedne strane razumemo ovakve postupke. Ipak, postavljanje lanaca i drugih "ograda" nije u skladu sa postojećom Odlukom o javnim parkiralištima. Opština pokušava da reši problem parking-mesta i verujemo da ćemo to uspeti da uradimo u saradnji sa JKP "Parking servis" do kraja godine - navode u GO Stari grad.

KAZNA 10.000

CIGLE, blokovi, gajbice, baloni sa vodom samo su deo onoga što Beograđani postavljaju na parkirališta širom prestonice. Kako bi zaštitili "svoja mesta" od uljeza i imali gde da ostave automobil, pribegavaju oprobanim metodama. Za postavljanje zapreka na javnim površinama kazna je 10.000 dinara, a za postupanje nadležna je opštinska komunalna inspekcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!