ZAKONSKA RUPA PROGUTALA VILU: Neimari uklanjaju objekat u ulici Nikolaja Krasnova 4 na Vračaru

Š. Marović

03. 09. 2021. u 18:00

PRIVATNI investitor uskoro završava rušenje predratnog objekta u Ulici Nikolaja Krasnova 4 na Vračaru.

ЗАКОНСКА РУПА ПРОГУТАЛА ВИЛУ: Неимари уклањају објекат у улици Николаја Краснова 4 на Врачару

SPORNO Predratno zdanje na Vračaru, Foto Z. Jovanović

Na gradilištu je svakodnevno angažovano nekoliko radnika, koji će kompletno ukloniti kuću koja je do pre osam meseci imaala stus takozvane prethodne zaštite. Kako su za naš list rekli u Zavodu za zaštitu spomenika, ovaj status ograničen je na tri godine. Međutim, zanimljivo je da je rad na ponovnom utvrđivanju ovakve vrste zaštite trenutno u toku.

Stambeni objekat sagrađen je 1931. godine za advokata i publicistu Mihaila M. Živanovića, dok je 1959. godine urađen projekat za nadziđivanje, koji nikada nije realizovan. Kuća se nalazila pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture u okviru celine "Istočni Vračar", ali je ona istekla 25. 12. 2020. godine.

Proces utvrđivanja celine koja uživa status prethodne zaštite, kako za "Novosti" ističu u Zavodu, izvršava se u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima. Na osnovu istraživanja, proučavanja i valorizacije evidentiranih nepokretnosti, vrši se određivanje njihovih kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i umetničko-estetskih vrednosti, na osnovu kojih ovaj Zavod izrađuje i prosleđuje Predlog odluke o utvrđivanju kulturnog dobra, sa pratećim elaboratom, Republičkom zavodu. U daljoj proceduri Predlog odluke se upućuje nadležnom ministarstvu, a konačnu odluku o utvrđivanju kulturnog dobra donosi Vlada Republike Srbije, nakon čega se on objavljuje u Službenom glasniku.

Vlasnik vile u Nikolaja Krasnova 4, ali i investitor novog projekta "LR Fruit" iz Beograda iskoristio je skidanje zaštite da pre tri nedelje započne uklanjanje predratne vile. Rešenje o rušenju izdala je sredinom juna Opština Vračar. Posle dolaska majstora koji su skidali crep, na vratima zdanja pojavilo se i obaveštenje o rušenju, koje je izdalo

Odeljenje za građevinske i komunalne poslove Opštine.

- Kuća bi trebalo da bude srušena za nedelju dana, kako su rekli radnici - za "Novosti" priča Nemanja Stepanović, žitelj Ulice Nikolaja Krasnova. - U objektu je ranije živela starija gospođa, ali je posle njene smrti, već šest-sedam godina, vila bila prazna.

Neimari uredno održavaju gradilište, radno vreme je od sedam do pet sati, mehanizacije gotovo da nema i što se toga tiče sve prolazi u najboljem redu. Ipak, trebalo je bar sačuvati fasadu ili napraviti drugu po uzoru na ovu koja će biti uklonjena.

Uklanjanje objekta u ulici Nikolaja Krasnova 4 još jedno je u nizu rušenja starih predratnih vila na Vračaru zarad novih stambeno-poslovnih kvadrata.

SIMBOL Od dom je ostao zid kao ulici sa čuvenom skulpturom, Foto Arhiva

 

CELINE

NA teritoriji prestonice, zaključno sa 31. avgustom, za kulturno dobro utvrđen je 441 objekat, od čega su 393 spomenika kulture.

Takođe, pod zaštitom je 18 prostornih kulturno-istorijskih celina, dok je u poslednje četiri godine utvrđeno njih devet.

IDENTIČNO TOKOM APRILA

POSLEDNjI primer rušenja starih zgrada na Vračaru dogodio se u aprilu ove godine, kad je klonjen dvospratni objekat u Ulici internacionalnih brigada 47 u naselju Neimar, gde je planirana gradnja trospratnice. Situacija je bila gotovo identična ovoj u Nikolaja Krasnova, pošto je prethodna zaštita celine "Kotež neimar" istekla krajem decembra, pa su investitori pokušali da iskoriste vakuum i sruše još jedno vredno zdanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024