OSINJAK U AUTOBUSU, PUTNICI UPLAŠENI: Kako se gnezdo insekata našlo u vozilu na liniji 6a

A. VOJINOVIĆ / S. B. MILOŠEVIĆ

19. 08. 2021. u 07:52

OSINjAK u autobusu na liniji 6A zaprepastio je Beograđane! Zbog radova na šinama, linija 6 je ukinuta, a umesto tramvaja u saobraćaj je pušten autobus 6A, sa sve osinjakom za čiji nastanak je potrebno nekoliko dana, a možda čak i nedelja.

ОСИЊАК У АУТОБУСУ, ПУТНИЦИ УПЛАШЕНИ: Како се гнездо инсеката нашло у возилу на линији 6а

Foto Arhiva

Beograđani su tokom vožnje izbegavali deo vozila gde se ugnjezdila "kućica" ovih insekata, međutim, s druge strane stručnjaci tvrde da razloga za strah nema jer nisu u pitanju opasne vrste.

Ko je i kako pustio ovakav autobus u saobraćaj, pitanje je koje se nameće. Kada su neki radovi i nastanu izmene, umesto trolejbusa i tramvaja u saobraćaj se puštaju stariji autobusi koji nekada nedeljama stoje na parkingu pogona GSP "Beograd". I baš zato što stoje, nije jasno kako autobus nije prvo očićšen pre nego što je vozač ušao u njega i povezao putnike.

GSP "Beograd", kako su "Novosti" već pisale, angažuje firmu za čišćenje vozila. Oni očigledno ili nisu ulazili u vozilo, ili nisu dobro obavili svoj posao, pošto osinjak dimenzija kao u autobusu 6A nije moguće da se ne primeti. Osim toga, i vozač je dužan da prođe kroz vozilo pre nego što ga izveze iz garaže i uveri se da je čisto. Izgleda da ni on nije čuo zujanje insekata.

Iako je strah kod putnika bio prisutan, stručnjaci kažu da nisu u pitanju opasne vrste insekata koje bi mogle da ugroze zdravlje građana. međutim, nisu saglasni o kojim je tačno sortama reč.

- Prema fotografiji rekla bih da je reč o gnezdu koje prave ose grnčarice. Tako se zovu jer prave gnezda od blata - navodi Jovana Bila Dubaić sa Biološkog fakulteta, za "Novosti".

- One pripadaju solitarnim vrstama koje nisu opasne, pa građani nisu imali razloga za strah. Socijalne vrste su suprotne od njih, i one s druge strane mogu biti opasne ukoliko se približimo njihovom gnezdu. Tu spadaju na primer stršljeni i medonosne pčele.

Prema rečima naše sagovornice, insekti koji pripadaju socijalnim vrstama prave velika gnezda oko kojih se uvek vidi aktivnost jedinki, pa su lako uočljiva.

- Preporuka građanima je da ovakva gnezda nikako ne diraju i ne pokušavaju da ih sklone sami i bez pomoći stručnjaka - zaključuje Jovana.

Božidar Gašić iz Beogradskog udruženja pčelara, za "Novosti",s druge strane kaže da bi po fotografiji rekao da je u pitanju košnica pčela, ali takođe tvrdi da građani nisu trebali da se plaše.

- Zaista neuobičajena pojava, do sada koliko znam nismo imali slučaj da se košnica nađe unutar vozila gradskog prevoza - navodi Gašić, za naš list. - Mislim da se radi o pčelama. One inače jako brzo prave košnice, poterebno im je samo dva dana da ih sastave.

PROCEDURA Podizvođač u GSP zadužen je za čišđenje unutrašnjosti vozila, Foto Arhiva

One su najverovatnije napravile košnicu dok je vozilo stajalo i bilo bez putnika. Međutim, u autobusu koji je bio u pokretu sigurno nije moglo da bude pčela u košnici jer se one tokom pokreta razbeže. Osim toga, ne bi ni ušle da je unutra bilo ljudi.

Foto Arhiva

Naš sagovornik, takođe, navodi da razloga za brigu nema i da građani ne treba da se plaše pčela.

Na pitanja upućena GSP "Beograd" i Sekretarijatu za javni prevoz kako se uopšte dogodilo da ovakav autobus izađe na ulicu i da li će i ko biti kažnjen zbog propusta, odgovor nismo dobili.

VAN KONTROLE HILjADE PČELA

BOŽIDAR Gašić kaže da u Beogradu ima više od 5.000 pčela koje nisu pod kontrolom pčelara, i da je slična situacija u ostalim gradovima.

- Pčela se ne treba bojati - navodi Gašić.

- Ako ih vidite van košnica one nisu opasne, tako da građani nemaju razloga za brigu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri