DO MOSTA NA ADI BRŽE I SIGURNIJE: Grad traži izvođača radova za obnovu Bulevara Patrijarha Pavla

S. B. M.

14. 08. 2021. u 12:40

SLEDEĆE nedelje Grad će raspisati tender za izgradnju Bulevara patrijarha Pavla, od Košutnjaka do petlje "Hipodrom", odnosno do Mosta na Adi.

ДО МОСТА НА АДИ  БРЖЕ И СИГУРНИЈЕ: Град тражи извођача радова за обнову Булевара Патријарха Павла

Foto Arhiva

Bulevar patrijarha Pavla, na ovom delu, biće izgrađen na trasi napuštene železničke pruge, čime će, kako je naveo zamenik gradonačelnika Goran Vesić, biti potpuno sačuvan Topčiderski park i sva stabla na ovom potezu.

Izgradnja ove saobraćajnice sa četiri trake olakšaće pristup mostu preko Ade građanima koji žive u rakovičkoj dolini i podavalskoj regiji.

- Obavljeno je preprojektovanje ovog dela bulevara, jer su planovi rađeni pre 2013. godine podrazumevali da put prođe kroz Topčiderski park, što nismo hteli da dopustimo.

Korišćenjem trase napuštene železničke pruge ovaj problem smo rešili i sačuvali park - rekao je Vesić.

Ovo rešenje predviđa zadržavanje postojeće tramvajske pruge na postojećoj trasi kroz park kao sistem kod koga nema zagađenja. Istovremeno, obezbeđeno je denivelisano ukrštanje tramvaja i drumskog saobraćaja, što povećava bezbednost.

- Ukupna dužina saobraćajnice je 1.800 metara. Planirane su dve vozne trake po smeru i sa razdelnim pojasom širine četiri metra. Trotoari su promenljive širine, najmanje dva metra. Ovim projektom je predviđeno povezivanje pešačkih i biciklističkih staza koje dolaze iz rakovičke doline sa pravcem ka Adi Ciganliji, Novom Beogradu, preko novog mosta i savskog priobalja. Na trasi imamo dva kružna toka i trokraku raskrsnicu sa Bulevarom vojvode Mišića. Planirana investiciona vrednost je 14, 15 miliona evra - rekao je Vesić.

Ako tender za izvođača bude raspisan sledeće nedelje, realno je da do kraja godine počnu radovi na ovoj deonici.

MAJSTORI ZAVRŠAVAJU U SEPTEMBRU

GRADNjA saobraćajnice kroz Košutnjak je treća faza rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla. U prvoj fazi izmešteno je korito Topčiderske reke i sagrađen novi most u Pere Velimirovića. Druga faza je i dalje u toku, a radi se saobraćajnica sa četiri trake uz potpuno novu infrastrukturu od Pere Velimirovića do Košutnjaka. Radovi bi trebalo da budu završeni u septembru, posle dve godine, iako je rok bio proleće 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili