EVO ZAŠTO JE IZBIO POŽAR: Oglasila se firma zadužena za deponiju u Vinči

Tanjug

08. 08. 2021. u 16:32

POŽAR koji je sinoć izbio na Staroj deponiji u Vinči pod kontrolom je, a gašenje će trajati sigurno još nekoliko dana kako ne bi došlo do dodatnog širenja vatre, saopštila je danas Beo Čista Energija (BČE).

ЕВО ЗАШТО ЈЕ ИЗБИО ПОЖАР: Огласила се фирма задужена за депонију у Винчи

Foto: Grad Beograd

Navodi se da je požar izbio zbog ekstremnih vremenskih uslova, a da su na gašenju pored vatrogasaca angažovane i mehanizacija Beo Čiste Energije, JKP “Gradska čistoća”, JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija” i firme Suez Vinča Operator, koja od 2. avgusta upravlja odlaganjem komunalnog otpada na novoj deponiji, kao i firme Nukleus koja izvodi deo radova na izgradnji.

- Zahvaljujuci brzoj intervenciji, požar je lokalizovan i sada je pod kontrolom - saopštila je Beo Čista Energija.

U saopštenju se navodi da su očekivanja da će zatrpavanje požara sa hiljadama tona zemlje dati rezultat i da će u naredna 2-3 dana požar biti ugašen u potpunosti.

Dodaje se da je intenzitet požara na deponiji značajno veći usled prisustva deponijskog gasa - metala i velikog udela dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola u komunalnom otpadu koji su posledica pandemije korona virusa.

Ocenjuje se da je to uticalo i na promenu karaktera otpada i na povećanje rizika od (samo)zapaljenja i požara.

- Kratkotrajno povećanje zagađenja i miris dima koji se oseća u delovima Beograda zahvaljujući slabom vetru koji dim iz Vinče donosi do delova grada, trebalo bi da se sa napretkom gašenja požara sve manje oseća i da do kraja dana potpuno prestane - saopštila je Beo Čista Energija.

Navodi se i da će požari na staroj depoiji u Vinči uskoro postati prošlost jer je u toku proces njenog zatvaranja, koji podrazumeva sanaciju i prekrivanje te deponije, što će trajno rešeiti rizike od požara.

Kompanija Beo Čista Energija je zajednička firma francuske kompanije Suez i japanske kompanije Itoču, koja, na osnovu ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa gradom Beogradom od 2. avgusta ove godine upravlja deponijom komunalnog otpada Vinča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKI POŽAR NA BANOVOM BRDU: Gust, crni dim širi se Požeškom, na licu mesta policija i vatrogasci