KORONA "OTERALA" I ULIČNE UMETNIKE: Grad posle tri godine raspisao konkurs za zabavljače na otvorenom

J. DINČIĆ

26. 07. 2021. u 11:50

ULIČNI svirači, umetnici i zabavljači sastavni su deo prestonice ali pre svega Knez Mihailove ulice.

КОРОНА  ОТЕРАЛА  И УЛИЧНЕ  УМЕТНИКЕ: Град после три године расписао конкурс за забављаче на отвореном

Foto M. Anđela

Međutim, mnogi koji trenutno muziciraju duž najpoznatijeg gradske štrafte nemaju dozvolu za rad. Poslednji konkurs bio je pre tri godine, a novi je raspisan nedavno. Međutim, zbog malog broja prijavljenih produžen je do petka, a za svoje "parče asfalta" na spisku je trenuto manje od 100 prijavljenih kandidata.

Na smanjen broj prijavljenih svakako je uticala i trenutna epidemiološka situacija, zbog koje prošle godine gotovo da nije bilo turista, koji uličnim sviračima, slikarima, i raznim drugim umetnicima donose najviše zarade. Ove godine situacije je nešto bolja, ali sve je manje umetnika koji se odlučuju na pošten rad. Takođe, mnogi koji trenutno zabavljaju posetioce prestonice nisu želeli da pričaju o uslovima konkursa.

- Trenutno je ovde napravljen pravi džumbus jer tri godine nije bilo konkursa i svako ko je hteo izašao je na ulicu da muzicira, nadam se da će se nakon završenog konkursa i podeljenih dozvola situacija promeniti - objašnjava za "Novosti" Aleksandar Filipović Alfi, diplomirani istoričar umetnosti, koji duže od decenije slika i stvara u centru grada.

- Ova ulica nudi fantastične umetničke mogućnosti koje bi trebalo upotrebiti, upravo je to cilj konkursa, da se ovaj korzo da u ruke pravim umetnicima.

Naš sagovornik ističe da ako je raspisan konkurs za ulične slikare, treba razlikovati one koji stvarno stvaraju na ulici od onih koji samo prodaju svoja dela. Takođe, nada se i da će nakon završenog konkursa osvojiti dovoljan broj poena kako bi i dalje ostao u Knez Mihailovoj ulici.

AUDICIJA Komisija će ocenjivati muzičare, Foto P. Milošević

Prema pravilima konkursa, pravo na izvođenje programa u najpopularnijem gradskom korzou imaju kandidati sa prosekom od najmanje 8,5 bodova, u Skadarskoj ulici kandidati sa najmanje osam bodova, na centralnim gradskim trgovima kandidati sa najmanje sedam bodova. U prolazima će moći da nastupaju kandidati koji budu osvojili najmanje šest bodova, na trgovima, u parkovima i na zelenim površinama kandidati sa najmanje pet bodova, a na Savskom i Dunavskim keju kandidati koji imaju najmanje 4,1 bod.

Takođe, nakon završenog konkursa, stare dozvole za ulične zabavljače prestaju da važe, ali i naknadne prijave neće biti moguće. Sa svim prijavljenima će blagovremeno biti kontaktirano i biće pozvani na javni čas, odnosno audiciju.

Foto M. Anđela

ZABELEŽENE 362 PRIJAVE TOKOM 2020.

ZBOG nelegalnog muziciranja na pločnicima prestonice pripadnici komunalne milicije su tokom prošle godine, izlazili na teren 362 puta. Tokom kontrola milicionari su napisali 15 prekršajnih naloga, kojima su izrečene novčane kazne u fiksnom iznosu od 10.000 dinara, četiri naređenja i pet upozorenja da se muzičari pomere sa javne površine. Najviše kontrole bilo je u Knez Mihailovoj ulici, na Terazijama, u podzemnim prolazima i Zemunskom keju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)