TOBOGANE VRAĆAJU U ŽIVOT: U stolarsko-bravarskoj radionici JKP "Zelenilo Beograd" radi 38 zanatlija

J. Dinčić

18. 07. 2021. u 07:52

SVAKA oštećena klackalica, slomljena ljuljaška ili iskrivljena vrteška prolazi kroz ruke nekog od radnika stolarsko-bravarske radionice preduzeća JKP "Zelenilo Beograd".

ТОБОГАНЕ ВРАЋАЈУ У ЖИВОТ: У столарско-браварској радионици ЈКП Зеленило Београд ради 38 занатлија

Među zaposlenima stolari, bravari, farbari..

U ovoj radionici zaposleno je 38 radnika među kojima ima stolara, bravara, farbara i ostalih zanatlija koji rade kako bi što pre popravili oštećene rekvizite iz dečjih parkova.

Neki su zaduženi samo za fabranje, drugi za šrafljenje, ali kada se sve sabere, zajedničkim snagama se trude da svaku slomljenu klackalicu ili ljuljašku ponovo vrate u život. Na godišnjem nivou, vredne ruke ovih majstora, poprave između 2.600 i 3.000 komada različitih rekvizita.

- U zavisnosti od oštećenja, popravke u proseku mogu trajati od jednog do pet dana - objašnjavaju nadležni iz JKP "Zelenilo Beograd". - Nekada su lomovi nenamerni, jer vreme učini svoje, ali ima i onih kada se namerno lomi, zbog čega stalno koristimo svaku priliku da apelujemo na sugrađane da čuvaju rekvizite, parkovski mobilijar, sadnice i zelene površine, kao i da se prema parkovima ophode sa pažnjom dobrog domaćina i da takvim ponašanjem doprinesu lepoti Beograda u kojoj će uživati.

Nedavno su radnici majstorske radionice uspešno restauirali tobogan i rekvizite iz Petog parkića sa Zvezadare koji su potom prebačeni u zelenu oazu u naselje Vojvode Vlahovića.

- Praksa je da rekviziti sa igrališta koje se rekonstruiše, demontiraju i odnose u stolarsko-bravarsku radionicu na obradu, ukoliko je moguće oni se prepravljaju u rekvizite za igru dece ili se delovi koriste za pravljenje neke druge opreme za zelene površine, kao na primer, za stubiće za zaštitu, nosače za elemente i slično - dodaju nadležni.

Tokom prošle godine obnovljeno je 20 dečjih igrališta, deset sportskih terena i šest teretana na otvorenom. Trenutno su u toku radovi na sanaciji igrališta na opštini Novi Beograd - u sklopu rekonstrukcije šetališta "Lazaro Kardenas", u Bulevaru Zorana Đinđića, na opštini Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra. Završeni su radovi u Ulici Pavla Jurišića Šturma na Savskom vencu, na opštini Zemun u Prvomajskoj, Pančićevoj ulici na Starom gradu.

ZAPALjENO IGRALIŠTE

NEDAVNO su radnici iz majstorske radionice započeli i radove na obnovi gumene podloge, koja je u potpunosi zapaljena u noći između 28. i 29. jula. Radove na obnovi je obišao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić koji je ovom prilikom istakao da je za obnovu izdvojeno 1,2 miliona dinara.

- Pokušavam da sprovedem nultu toleranciju za huliganstvo, što znači da kada oni nešto unište, to mora odmah da se popravi, a huligani da za to odgovaraju - rekao je Vesić. - Nisam želeo da igralište ostane uništeno jer bi to bila njihova pobeda, a mislim da huligani ne treba da pobeđuju. Zato sam odmah naložio "Zelenilu - Beograd" da počne sa obnovom igrališta kako bi deca ponovo tu mogla da se igraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a