BRIGA O DECI U RANIM GODINAMA: Projekat za izgradnju centra za rani razvoj i inkluziju na javnom uvidu

M. STANOJKOVIĆ

14. 07. 2021. u 07:52

CENTAR za rani razvoj i inkluziju biće izgrađen 2023. godine u Ulici dr Huga Klajna na Bežanijskoj kosi, dok se postavljanje kamena temeljca očekuje krajem godine.

БРИГА О  ДЕЦИ У  РАНИМ  ГОДИНАМА: Пројекат за изградњу центра за рани развој и инклузију на јавном увиду

Foto Arhiva

Urbanistički projekat za izgradnju je završen i od 21. do 29. jula naći će se na javnom uvidu. Objekat namenjen roditeljima i deci, gde će u najranijem uzrastu moći da otkriju promene u razvoju i prevenirati rizik od zaostajanja posedovaće bungalove za smeštaj porodica, sportske terene, baštu, mini zoo-vrt, fizio-sale, prostor za hipoterapiju.

Na prostoru od 17.000 kvadrata roditeljima i deci biće na raspolaganju 160 zaposlenih, od čega 23 lekara specijalista, 19 medicinskih sestara, 79 zdravstvenih radnika, logopeda, defektologa, psihologa, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta. Centar će moći dnevno da primi u jednoj smeni oko 208 porodica, a planirano je da radi u dve smene.

- Prilikom izrade projekta vođeno je računa o pristupačnosti i korišćenju prostora za decu sa poteškoćama u kretanju, vidu, govoru i ostalim razvojnim smetnjama - navodi se u urbanističkom projektu.

- Obezbeđen je i zvučni komfor, koji određuje razumivljivost govora, mogućnost koncentracije dece tokom odvijanja raznih aktivnosti.

MODERNO Budući izgled zdanja u Huga Klajna na Bežanijskoj kosi, Foto Arhiva

Centar će se sastojati iz nekoliko celina, ulazne zone, terapeutske, dijagnostičke, edukativne, naučno-istraživačke celine, kao i prostora sa asistivnom opremom. Projektnim rešenjem obuhvaćeno je i unutrašnje dvorište, koje će biti važan deo Centra i produžetak terapeutske celine.

- Sastavni deo dvorišta su manjež i bebi zoo-vrt sa štalom - navodi se u dokumentaciji.

- Osim toga, u centru će roditelji moći da borave i duže, za čije potrebe će biti izgrađeni bungalovi za višednevni boravak porodica. Prostor će imati 11 standardnih ordinacija, gluvu sobu za procenu sluha, sobu za funkcionalnu procenu vida, kao i prostoriju za funkcionalnu procenu i simulaciju kućnih uslova. Sadržaće i prostor za obuku roditelja, kao i prostoriju za uzimanje mera i izradu pomagala.

PODRŠKA TAMARE VUČIĆ

OSNIVANjE Centra za rani razvoj i inkluziju "Ukras sveta"najavila je početkom jula prva dama Srbije Tamara Vučić. U izgradnju i osnivanje će biti uloženo između 20 i 22 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama