NA GRAĐEVINI I KAD JE +36 C: Zabeležen još jedan tropski dan sa rekordnom temperaturom u junu

E. B. R.

24. 06. 2021. u 08:00

TROPSKE temperature okovale su i juče prestonicu, a živa u termometru u 15 časova dostigla je 36 stepeni.

НА ГРАЂЕВИНИ И КАД ЈЕ +36 Ц: Забележен још један тропски дан са рекордном температуром у јуну

Foto D. Milo

Dodatni problem stvarao je vruć vetar koji je povremeno duvao, pa su građani imali utisak da su u Sahari. Osveženje je bilo teško pronaći jer ni debela hladovina nije pomagala.

Kao i prethodnih dana, usijane su bile dežurne linije Hitne pomoći, čije ekipe su samo do 10.30 imale 10 intervencija na javnim mestima, kako bi pomogle sugrađanima koji su kolabirali. Do 14 časova bilo je oko 90 poziva i 40 intervencija na javnim mestima.

- Građani se pridržavaju naših saveta pa su pozivi kada se uporede brojke sa jučerašnjim danom nešto manji - objašnjavaju nadležni iz Hitne pomoći.

Ipak, redova nije bilo u domovima zdravlja, u šta su se uverili i reporteri "Novosti". Prazne čekaonice bile su u DZ "Milutin Ivković" na Paliluli gde su samo zakazani pacijenti na opštoj praksi čekali na pregled.

Foto N. Skenderija

Bez gužvi bilo je i na gradskim pijacama, gde su samo najhrabriji odlučili da posle podneva odu u nabavku.

- Vruće jeste, ali i navikli smo na ovakve letnje uslove gde po ceo dan prži - objašnjava zakupac sa pijace Zeleni venac. - Imamo dosta robe i moramo po ceo dan da budemo za tezgom kako ovo što smo proizveli ne bi propalo.

Preporuka gradskog Štaba za vanredne situacije je da se tokom najtoplijeg dela dana, od 11 do 16 časova, radnici na gradilištima kao i iz gradskih komunalnih preduzeća sklone i naprave pauzu. Poslodavci su dužni da radno vreme prilagode vremenskim uslovima, a radnici tokom ovih sati naprave pauzu. Međutim, foto-reporter "Novosti" je u 13.30 snimio kranistu na gradilištu Beograda na vodi.

Foto N. Skenderija

Tokom celog dana bio je saobraćajnih gužvi i kolona automobila duž Bulevara kralja Aleksandra, Kneza Miloša, Takovske i Savske ulice.

Iako je radni dan, veliki broj građana odlučio je da spas od žege pronađe na kupalištu na Savskom jezeru. Kupača je bilo sa obe strane Ade Ciganlije.

- Znala sam da će danas biti pakleno, da sedim u stanu ne mogu, zato sam odlučila da dođem rano i zauzmem mesto na travi jer je tu i hlad, a i prijatnije je - kaže Zorica Z. sa Novog Beograda.

U "Vodovodu i kanalizaciji" ističu da je sistem stabilan, a rezervoari su na 70 odsto kapaciteta. Ipak, posle 18 časova potrošnja vode naglo raste, pogotovo u prigradskim delovima. Prema rečima direktora Komandno-kontrolnog centra JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Radeta Begenišića, proizvodi se 6.600 litara vode u sekundi. Međutim, trenutna potrošnja je veća za oko 30 odsto u odnosu na godišnji prosek.

- U utorak smo imali veliki udar na potrošnju - ističe Begenišić. - Prosek potrošnje vode po stanovniku je 230 litara dnevno, a u utorak je bio više od 400. Registrujemo neracionalnu i nenamensku potrošnju u rubnim gradskim naseljima.

Foto D. Milo

UPOZORENjE ZA SLEDEĆE DANE

NADLEŽNI iz RHMZ upozoravaju da će do petka biti veoma toplo vreme sa temperaturom, i jutarnjom i dnevnom, znatno iznad proseka za ovaj period godine. Najviša dnevna u većini mesta kretaće se u intervalu od 36 do 38 stepeni, a danas ponegde i do 40 stepeni, zbog čega će na snazi biti narandžasto upozorenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna