POMOĆ DOBIJA100 PAROVA: Grad će finansirati pokušaj vantelesne oplodnje žena do 42 godine, koje već imaju jedno dete

B. Borisavljević

11. 06. 2021. u 10:27

TOKOM leta biće raspisan javni poziv za finansiranje vantelesne oplodnje parovima koji, zbog sekundarnog steriliteta, ne mogu da dobiju drugo dete. Iz gradske kase je za ove namene odvojeno 30 miliona dinara pa se očekuje da će biti moguće da oko 100 parova, koji su već jednom postali roditelji prirodnim putem, dobije novčanu pomoć za pokušaj vantelesne oplodnje (VTO) za dobijanje drugog deteta.

ПОМОЋ ДОБИЈА100 ПАРОВА: Град ће финансирати покушај вантелесне оплодње жена до 42 године, које већ имају једно дете

Foto N. Živanović

Prema rečima dr Vere Dražić, sekretara za zdravstvo, RFZO izdvaja novac za pokušaj VTO za dobijanje drugog deteta porodicama, koji su istom procedurom već dobile bebu, pa je Grad odlučio da pomogne roditeljima koji, zbog nastanka sekundarnog steriliteta, nisu u mogućnosti da dobiju drugo dete.

- Odluka stupa na snagu sedam dana po objavljivanju u "Službenom glasniku", a posle počinje zakonska procedura za raspisivanje javnog poziva i izbor parova - kaže Dražićeva. - Javljali su nam se roditelji koji se suočavaju sa ovim problemom, a i Udruženje "Šansa za roditeljstvo" nam je uputilo predlog. Sekundarni sterilitet je postao čest problem mladih parova, pa smo rešili da im na ovaj način pomognemo u pokušaju da prošire porodicu.

Dražićeva navodi da su kriterijumi da je par prvo dete dobio prirodnim putem, da je prošlo četiri godine od ustanovljenja steriliteta, da žena nije starija od 42 godine, kao i da je reč o državljanima Srbije koji imaju prebivalište na teritoriji Beograda najmanje godinu dana pre dana podnošenja prijave.

Ona navodi da sada Grad ne finansira pokušaj vantelesne oplodnje za rađanje prvog deteta. U zavisnosti od broja prijavljenih koji ispunjavaju uslove, znaće se da li će biti uključene i privatne klinike.

- Pozdravljamo odluku Grada da finansira sekundarni sterilitet, ali smatramo da je prvo trebalo da se izađe u susret parovima koji nemaju dece - smatra Sandra Jovanović, predsednica Udruženja "Šansa za roditeljstvo". - Postavlja se pitanje kako će se dokazati kada je ustanovljen sekundarni sterilitet, jer je to veoma teško. Parovi, recimo, pokušavaju da dobiju bebu šest meseci i ništa se ne dešava, pa onda misle da se radi o sterilitetu. Međutim, sekundarni sterilitet mora imati medicinsku potporu - ako je žena imala vanmateričnu prvu trudnoću, pa joj je odstranjen jajovod, probleme sa hormonima ili je muškarac zbog neke teže bolesti postao neplodan.

Kako ističe Jovanović, među predlozima udruženja Gradu, jeste i da se izdvoji novac i za pokušaj VTO zbog sekundarnog seriliteta, ali to nije među prioritetima. Ne osporavajući dobre namere nadležnih, ona navodi da je pre trebalo da se pomogne parovima koji još nisu postali roditelji.

SVAKI ŠESTI IMA PROBLEM

STATISTIKA beleži da čak svaki šesti par u Srbiji ima problem sa začećem, tako da sterilitet pogađa između 14 i 20 odsto parova. Gotovo identično je sterilitet zastupljen i kod muškaraca i kod žena, a uzroci mogu biti biološki, genitalni, vezani za ranije bolesti, povrede, upotrebu lekova i psihička stanja. Takođe, kod žena problem mogu biti godine, ali i stil života - napetost i stres, gojaznost, ishrana, kofein, nikotin, alkohol, droge, steroidi. U 10 odsto slučajeva ne može se dati egzaktno objašnjenje uzroka, pa se odgovor traži kod psihijatara. Grad je finansirao četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za 128 parova koji neamaju dece i do sada je rođeno osam beba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)