ŠUT VIŠE NE ODVOZE U REVU: Zaustavljeni kamioni JKP "Gradska čistoća" sa građevinskim otpadom

A. VOJINOVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

02. 06. 2021. u 07:52

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić naložio je juče JKP "Gradska čistoća" da prekinu dovoženje otpada kamionima na privremenu deponiju, gde je planirana izgradnja postrojenja za preradu građevinskog otpada.

ШУТ ВИШЕ НЕ ОДВОЗЕ У РЕВУ: Заустављени камиони ЈКП Градска чистоћа са грађевинским отпадом

Foto Tanjug

Proteklih dana ekoloških udruženja i građani protetsvovali su na Revi, upozoravakići da se uništava zelena oaza na obali Dunava.

Kako je istakao Vesić, na Revi je bilo predviđeno da se gradi postrojenje za preradu građevinskog otpada.

- Ne da se odlaže građevinski otpad, već da se prerađuje kako bi se dobijao materijal od koga se grade putevi - rekao je Vesić.

- Beograd godišnje ima oko milion tona građevinskog otpada, a pre oko samo osam godina bilo oko 200.000 tona, što govori o tome koliko se u gradi. Naše postrojenje za preradu ovog otpada u Vinči koje se sada gradi, moći će da preradi oko 200.000 tona godišnje. Veoma je važno da se što pre obezbedi nova postrojenja jer je to u skladu sa svim standardima. U suprotnom, imaćemo zagušen Beograd divljim deponijama.

OGOLjENO  Deo Reve kroz koji su prolazili kamioni, Foto Tanjug

Narednih dana, zamenik gradonačelnika pozvaće na razgovor ljude koji su se okupljali u Revi kako bi čuo njihove predloge.

- Hoću da mi predlože gde po njihovom mišljenju treba da se odlaže građevinski otpad, jer on ipak, negde mora da se prerađuje - rekao je Vesić.

- U svakom slučaju ćemo postaviti rampu i više neće moći da dolaze kamioni. Beograd će veoma brzo morati da pronađe rešenje za novo postrojenje.

STANIŠTE 130 VRSTA PTICA

PREMA rečima ekologa iz Lige za ornitološku akciju Srbije, ovo područje je stanište oko 130 različitih vrsta ptica, od čega 100 strogo zaštićenih. Iako drobilica još nije napravljena, gomila vozila svakodnevno već istovaruje velike količine šuta i zemlje na ovoj lokaciji.

- U bari Reva nalaze se gnezda dva para orlova belorepana, koji je strogo zaštićena ptica - rekao je za "Novosti" Vlada Simić, ekolog iz Lige za ornitološku akciju.

- Nedavno mi je mladi orao sleteo na tridesetak metera udaljenosti, a čak sam tu video i vidru, koja se teško viđa.

Članovi različitih ekoloških udruženja već više od dve nedelje protestuju na Bara Revi i sprečavajući kamione da istovaruju šut. Njima su se za zaštitu ove zelen oaze pridružile i javne ličnosti, poput glumica Svetlane Cece Bojković i Vesne Čipčić.

Kako su "Novosti" ranije pisale, brujanje kamiona sa šutom i prašina koja se digla u bari Reva u Krnjači uzbunila je žitelje leve obale Dunava, ali i stanište raznolikog biljnog i životinjskog sveta, posebno gnezda orla belorepana. Nasipanje terena počelo je u aprilu, a svakodnevno velike količine šuta dovoženi su kamionima i izručeni između zelenila.

Iz JKP "Gradska čistoća" tada nam je rečeno da su za ove radove dobili privremenu dozvolu u januaru, kojom se odobrava investitoru Gradu Beogradu za potrebe preduzeća izgradnja pristupne saobraćajnice, platoa i separacija agregata. Osim Reve, prema planu preduzeća gradiće se postrojenje za građevinski otpad i u Umci i u Surčinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna