SMRAD DAVI ČIM TEMPERATURA "SKOČI": Žitelji Mirijeva, Karaburme i Višnjice sa zebnjom očekuju toplije dane

A. Z. KLISURIĆ

26. 05. 2021. u 07:45

ŽITELjI Karaburme, Višnjice i Mirijeva svake godine kada temperatura malo "skoči" ili se reka povuče, osećaju veoma neprijatne mirise koji dopiru iz rukavca Ade Huje.

СМРАД ДАВИ ЧИМ ТЕМПЕРАТУРА СКОЧИ: Житељи Миријева, Карабурме и Вишњице са зебњом очекују топлије дане

Foto A. Stevanović

Čelnici opštine svesni su da je ovo veliki i dugogodišnji problem, a kako kažu, kao trajno rešenje nameće se samo izgradnja Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu.

Građani ova tri palilulska naselja svake godine proživljavaju istu muku, neprijatni mirisi iz rukavca šire se unaokolo. I dopiru čak do centra grada.

- Kada dođe toplije vreme ili je nizak vodostaj, u blizini Dunava ne može da se diše. Verujem da ovi mirisi ne dopiru samo do okolnih naselja već i do Zvezdare - priča žiteljka Karaburme.

- Predveče je nemoguće sedeti na terasama ili u baštama, jer imate osećaj da sedite pored septičke jame. Osim što užasno smrdi, u blizini rukavca ima i mnogo smeća.

Iz GO Palilula kažu da je ovo dugogodišnji problem. Pre dve godine na ovoj lokaciji su obavili izmuljavanje, ali je to bilo samo privremeno rešenje.

- Ovaj problem bi mogao da se reši samo izgradnjom fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i priključivanjem Mirijevskog potoka i ostalih pritoka na izgrađeni kanalizacioni kolektor - govore za "Novosti" u GO Palilula.

- Na ovaj način otpadne vode bi se sprovele do fabrike, a zatim bi se tehnička voda ispuštala u Dunav. Očekujemo da će republičke i gradske institucije otpočeti izgradnju fabrike u Velikom Selu.

DEPONIJA U BLIZINI

OSIM neprijatnih mirisa, neodgovorni građani u blizini rukavca nataložili su i veliku količinu otpada. Šut, plastika, kao i komunalni otpad još više narušavaju život u ovom delu grada. Na adresu Sekretarijata za inspekcijske poslove tokom prošle godine pristizale su i prijave za paljenje ovog otpada.

- Dobijali smo žalbe građana da otpad pale nepoznati iz obližnjeg nehigijenskog naselja na Karaburmi, sve smo prosledili komunalnoj inspekciji GO Palilula - kažu u Sekretarijatu.

Ova fabrika umanjila bi emisiju otpadnih voda u dve beogradske reke za 80 odsto. Prema ranijim izjavama gradskih čelnika, u Beogradu je potrebno izgraditi pet ovakvih pogona, kako bi se problem rešio. Osim Velikog Sela, izgradnja ovih fabrika planirana je u Batajnici, Ostružnici, Obrenovcu i Grockoj.

PROBLEM Deo naselja Mirijevo, Foto P. Milošević

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove rekli su nam da je problem neprijatnih mirisa široko rasprostranjen i u centralnim i u prigradskim delovima Beograda.

- Kada su visoke temperature dolazi do raspada organskih materija, a ovi mirisi se intenzivno osećaju u blizini Save, Dunava i ispusnih kanala gde se izliva fekalna kanalizacija - kažu u Sekretarijatu.

- Rasprostranjenosti neprijatnih mirisa doprinosi i vetar. Ovo ne može da ugrozi zdravlje građana, ali značajno narušava životni komfor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)